EVO KOLIKO DODIK PLAĆA VUČIĆEVU NAKLONOST: Pola miliona maraka ide za…

Dodik je istakao da Republika Srpska zna da se srpski identitet najsnažnije osvjetljava kroz Srpsku pravoslavnu crkvu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Beogradu da će Republika Srpska izdvojiti 250.000 eura za završetak Hrama Svetog Save na Vračaru.Dodik je, nakon posjete Hramu Svetog Save zajedno sa starješinstvom ocem Stefanom, naveo da će taj iznos biti uplaćen u narednih mjesec-dva.

– Ovo će biti naš skromni doprinos da pomognemo da Hram Svetog Save bude završen i da budemo ugrađeni kao oni koji su zaista posvećeni našoj Crkvi i vjeri – rekao je Dodik novinarima.

On je istakao da Republika Srpska zna da se srpski identitet najsnažnije osvjetljava kroz Srpsku pravoslavnu crkvu.

– Mi u to vjerujemo i na to smo ponosni. Naš identitet gradimo i razumijemo da on jeste i pismo i jezik, a isto tako naša vjera i krsna slava koju slavi svako srpsko domaćinstvo, gdje god se nalazi u Srpskoj, matici Srbiji i širom svijeta – rekao je Dodik.

On je naveo da će saradnja Srpske sa Hramom Svetog Save biti nastavljena nizom zajedničkih aktivnosti.

Predsjednik RS rekao je da je posjetio Hram Svetog Save kako bi se upoznao o toku radova i sa sveštenstvom dogovorio saradnju.

– Ovo je najznačajniji objekat naše Crkve i ponos svih Srba gdje god žive – rekao je Dodik.

Otac Stefan je izrazio zadovoljstvo što je predsjednik Srpske posjetio Hram, navodeći da Dodikov dolazak mnogo znači.

Starješina Hrama Svetog Save napomenuo je da će svi radovi na Hramu biti završeni naredne godine, kada

će biti obilježeno 800 godina od samostalnosti SPC.

– Јako je bitno da će Hram biti završen, a još nam je bitnije i draže da nam u goste dolaze važne ličnosti srpskog naroda, kako što je predsjednik Republike Srpske – kaže otac Stefan.

Otac Stefan je čestitao Dodiku i slavu Republike Srpske.

– Kada predsjednik Srpske slavi slavu Republike Srpske, znamo da je to onda pravi predsjednik i znamo da takav predsjednik može da ide samo putem koji Sveti Sava vodi. Sveti Sava je vodio putem mira, bratstva, sloge, ljubavi i svega onoga što je najsvetije svakom čovjeku – rekao je otac Stefan.

Hram je projektovan krajem 19. vijeka, izgradnja je počela tek 1935. godine, ali je bila odgođena zbog Drugog svjetskog rata.

Podizanje kupole završeno je 1989. godine, Hram je zvanično otvoren tek 2004. godine, ali unutrašnje uređenje još traje.

Radovi na izgradnji Hrama Svetog Save trebalo bi da budu završeni do 2019. godine kada će biti obilježeno 800 godina od osnivanja prve srpske arhiepiskopije.

slobodna-bosna.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com