Terorista pred sudom: Ćutanje je odbrana, vas se ne bojim

Jedini preživeli terorista iz grupe koja je izvršila napade u Parizu pojavio se pred sudom u Belgiji, u procesu koji se vodi zbog napada na belgijsku policiju.

Salah Abdeslam je prethodno prebačen iz zatvora u okolini Pariza u Belgiju kako bi prisustvovao početku suđenja. Tužilaštvo je zatražilo zatvorsku kaznu od 20 godina.

Mediji su preneli da je odbio da ustane kada mu je sudija postavila pitanje i rekao je da neće da sarađuje, niti da odgovara na pitanje.

“Moje ćutanje nije priznanje dela, to je moja odbrana. Ne bojim se ni vas, ni vaših saveznika. Muslimanima se nemilosrdno sudi. Ja verujem u Alaha i proroka Muhameda“, rekao je Abdeslam.

Takođe je rekao da slučaj protiv njega baziraju na opipljivim i forenzičkim dokazima, i da se ne “razmeću kako bi zadovoljili mišljenje javnosti”.

Sudija je potom obavestila prisutne da je Abdeslam odbio da bude fotografisan ili snimljem video-kamerom tokom četvorodnevnog suđenja u Briselu.

Predstavnica tužilaštva Katlin Grožan je rekla da je predložena maksimalna kazna zatvora za pokušaj ubistva policajaca.

“Policajci su bili suočeni sa pravom scenom iz rata. Čudo je da nije bilo mrtvih”, navela je Grožanova.

Ovaj francuski državljanin, rođen u Belgiji, a poreklom iz Maroka, optužen je u Belgiji za pokušaj terorističkog ubistva policajaca i nošenje zabranjenog oružja prilikom pucnjave u okrugu Forest u Briselu 15. marta 2016. godine.

Tada su ranjena trojica policajaca i poginuo je jedan džihadista.

Abdeslam je posle napada u Parizu 2015. godine, u kojima je ubijeno 130 ljudi, četiri meseca bio u bekstvu. Uhapšen je tri dana posle okršaja u Briselu.

Očekuje se da se on neće pojaviti pred sudom u Francuskoj pre 2020. godine.

b92.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com