Putin objasnio kad će Rusija upotrebiti nuklearno oružje

Rusija može da iskoristi nuklearno oružje samo kao odgovor na nuklearni napad ili u slučaju pretnje po njeno postojanje, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu za televiziju „En-Bi-Si“.

„Postoje dva razloga koji mogu da nas primoraju da iskoristimo nuklearno oružje: napad na Rusiju uz korišćenje nuklearnog oružja ili napad na Rusiju uz korišćenje konvencionalnog oružja, ako je postojanje ruske države dovedeno pod znak pitanja“, rekao je šef ruske države, odgovarajući na pitanje da li napad na Rusiju nenuklearnim oružjem može izazvati njenu nuklearni odgovor.

Juče je predsednik Rusije tokom obraćanja Federalnoj skupštini podsetio na vojnu doktrinu Rusije.

„Naša vojna doktrina podrazumeva pravo korišćenja nuklearnog oružje samo kao odgovor na upotrebu nuklearnog ili nekog drugog oružja za masovno uništenje protiv nje i njenih saveznika, ili u slučaju agresije uz korišćenje konvencionalnog oružja, kada je u pitanje doveden opstanak države. U vezi s tim, smatram da sam dužan da kažem sledeće: svaku primenu nuklearnog oružja male, srednje bilo kakve druge snage protiv Rusije ili njenih saveznika smatraćemo nuklearnim napadom na našu zemlju. Odgovor će biti momentalan i sa svim posledicama koje iz toga proističu“, rekao je Putin.

sputnik.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com