BEBEK OTKRIO ZAŠTO SE ZAPRAVO RASPALO BIJELO DUGME: Tiče se, naravno, para i Gorana Bregovića! (VIDEO)

1983. nešto se promenilo u Bregoviću, a 1984. mi je rekao da ako ja neću da pevam novu ploču, da ima onih koji hoće…Muzičar Željko Bebek kaže da će da peva sve dok bude mogao da izlazi na pozornicu.

– Za pozornicu moraš biti jako spreman. Ni Mik Džeger ne može da kaže, sinoć sam se napio, a sada ću da izađem na pozornicu – kazao je Bebek te dodao da bi, da je nastavio da puši, verovatno još pre 10 godina završio karijeru, jer mu glasne žice to ne bi izdržale.
Prisetio se i svoje pevačke karijere u Bijelom dugmetu.
– Pesme koje je napravilo Bijelo dugme pevaju se i danas – rekao je Bebek i dodao da je Bregović autor pesama, pa on ima autorska prava, ali da im je i on “dao život”.

– Niko mi ne može zabraniti moje uverenje da sam tim pesmama ja dao život u smislu da sam ih otpevao – kazao je Bebek.

– Drago mi je da Goran nakon silnih godina po svetu sa Orkestrom za svadbe i sahrane ponovo stavio na pozornicu Bijelo dugme. Podržavam njegov rad, koji ne volim, ali sam primetio da ima publike koja je zadovoljna što Bijelo dugme i dalje postoji. Ono nije važno samo Goranu i meni. Dugme je ostavilo duboki trag. Vreme se deli na ono pre Dugmeta i nakon njega. Zbog onoga što smo napravili 70-ih nastala je kompletna scena nakon toga – kazao je Bebek i objasnio da se 1983. nešto promenilo u Bregoviću, a 1984. mu je rekao da ako on neće da peva novu ploču, da ima onih koji hoće.

– Pa se dogodilo glasanje i članovi grupe su rekli: “Brega je ipak Brega” – prisetio se Bebek te dodao i da je tada želeo da se novac u bendu pravednije deli.

– Mi smo bili jedini bend koji je mogao da se usporedi s Bitlsima i Stonsima i to zato što su svi klinci, kao i oni stariji, znali sve informacije o svakom članu benda, kao što se znalo i u Bitlsima i Stonsima – kazao je Bebek.

Ispričao je da su ih jedne Nove godine zvali da sviraju za Josipa Broza Tita.

– To je bilo ponižavajuće i nikakav zgodan ukus u ustima nije ostao nakon tog nastupa – kazao je Bebek i objasnio da su zbog Tita u Zagrebu morali da odlože već ugovoren dobro plaćen koncert u Beogradu, a da Broza na kraju nije preterano zanimao njihov nastup.

Ispričao je i priču o Selmi Borić o kojoj peva u legendarnoj pesmi Bijelog dugmeta.

– Selma Borić je osoba kojoj je Vlado Divjak napisao pesmu 50-ih godina. Kad sam otpevao tu pesmu, nisam znao da ona postoji. U međuvremenu sam saznao da sam pevao tekst koji je identičan pismu koji je Divjak napisao Selmi – rekao je Bebek i dodao da su se njih dvoje često viđali i ostali su u kontaktu.

– Ona je tumačila da je prozor o kojem je pisao Dijak bio razbijen – otkrio je detalj iz poznatog stiha te pesme “ne naginji se kroz prozor”.

ESPRESO.RS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com