KURC STAJE NA NOGE: Obrazložio odluku Austrije da ne protera ruske diplomate

Beč je odbio da protera ruske diplomate, jer tradicionalno održava dobre odnose sa Rusijom, izjavio je za televiziju „Puls 4“ austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

„Trećina zemalja EU nije proterala ruske diplomate i mi smo među njima. Zajedno sa ministrom spoljnih poslova sam doneo odluku da se to ne radi, jer smo tradicionalno održavali dobre odnose sa Rusijom.

Mi smo neutralna zemlja i kod nas se nalaze sedišta mnogih međunarodnih organizacija kao što su UN ili OEBS“, istakao je austrijski kancelar.

Kurc je podsetio da je Austrija kao članica EU, zajedno sa drugim zemljama-učesnicama zajednice, podržala povlačenje ambasadora EU iz Moskve na konsultacije u Brisel. „Ovim gestom smo osudili Rusiju i pokazali solidarnost sa Velikom Britanijom da je ona, najverovatnije, odgovorna za trovanje. To smo pratili kao Evropska unija, jer je to politika EU“, dodao je on.

Ministar spoljnih poslova Austrije Karin Knajsl ranije je objasnila odbijanje Austrije da protera ruske diplomate jer nije želela da „spali mostove“. Prema rečima šefa austrijske diplomatije, Beč nije doneo takvu odluku zbog mogućeg odgovora Moskve, već zbog potrebe za nastavkom dijaloga.

Krajem marta je 16 zemalja Evropske unije, kao i SAD, Kanada, Norveška i Ukrajina odlučilo da protera ruske diplomate zbog incidenta u Solsberiju. U britanskom gradu Solsberiju 4. marta su otrovani bivši pukovnik Glavne operativne uprave Rusije (GRU), Sergej Skripalj, koji je radio za britanske obaveštajne službe, i njegova ćerka Julija. Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripaljevih supstancom A-234 umešana Rusija, što Rusija kategorički negira.

Izvor: rs.sputniknews.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com