Video: Kako radi automat „Kalašnjikov“?

Na internetu je objavljena lepa animacija u kojoj je prikazano od čega se sastoji i kako radi automat „Kalašnjikov“. Konkretno je prikazan klasičan model AK-47, ali princip rada je isti i kod kasnijih modela.

Odlično digitalizovana kompjuterska grafika prikazuje rad udarnog mehanizma automata prilikom pritiska na okidač. Dalje vidimo šta se dešava u metku u trenutku pucnja. Gas od sagorevanja baruta potiskuje metak kroz cev, a jedan deo se vraća i potiskuje nazad zatvarač. Ovaj izbacuje praznu čauru, zateže okidač, zahvata iz magacina novi metak i gura ga u cev. Zasebno su prikazani režimi automatske i pojedinačne paljbe.

Zahvaljujući jednostavnosti i pouzdanosti automat „Kalašnjikov“ je postao najrasprostranjenije streljačko oružje na svetu. Preko 50 država koristi ga u svojim armijama.

Svako, pa i delimično kopiranje materijala Russia Beyond bez pismene dozvole i linka na originalni tekst objavljen na veb-sajtu Russia Beyond tretira se kao grubo kršenje zakona o autorskim pravima Ruske Federacije. Russia Beyond i medijski holding RT zadržavaju pravo reagovanja na slične protivpravne radnje i pokretanja sudskog postupka.

rs.rbth.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com