EPSKO PUTOVANJE MOSKVE KA ZAPADU ZAVRŠENO: Rusija ima “samo dva saveznika: vojsku i mornaricu”

Uticajni savetnik ruskog predsednika ocenio da je Rusija napustila svoje vekovne nade o integraciji sa Zapadom i da kreće ka novoj eri.
Radio Slobodna Evropa prenosi da je savetnik u Kremlju Vladislav Surkov u magazinu “Russia In Global Affairs” naveo da je “epsko putovanje Rusije ka Zapadu” gotovo, što znači i kraj “neuspelih pokušaja da postanu deo zapadne civilizacije” koji traju više od četiri veka.

Ruske nade o približavanju sve su manje s razvojem sukoba sa Zapadom, zbog čega sve češće gleda unutra kao i na Istok, a sve manje prema Zapadu, rekao je Surkov. “Samoća ne znači potpunu izolaciju”, naveo je Surkov i dodao da će otvorenost Rusije u budućnosti biti ograničena.

On je kazao kako Rusija ima “samo dva saveznika: vojsku i mornaricu”.

Surkova na Zapadu opisuju kao autora “putinizma”, dok je on za sebe pre pet godina rekao je “autor ili jedan od autora novog ruskog sistema”.

“Rusija će bez sumnje učestvovati u trgovini, privlačiti ulaganja, razmenjivati znanje i voditi ratove… takmičiti se i sarađivati, izazivati strah, mržnju, radoznalost, simpatiju i divljenje… Ali bez lažnih ciljeva i samoodricanja”, napisao je Surkov.

Odnos Rusije sa Zapadom u određenoj meri odražava evoluciju Putinovog odnosa prema Zapadu, naveo je Surkov i dodao da se Putin približio Zapadu posle dolaska na vlast 2000. godine, ali da je kasnije postao sve kritičniji prema SAD, EU i NATO.

Tekst Surkova objavljen je tri dana pošto su SAD uvele nove sankcije za više od dvadesetak tajkuna, bezbednosnih zvaničnika i političara za koje se misli da imaju bliske veze s Putinom, u pokušaju da kazni Moskvu zbog, kako je obrazloženo, “štetnog delovanja u celom svetu”.

Surkov je ocenio da su bili uzaludni pokušaji “vesternizacije” ranijih ruskih vladara, navodeći da je Rusija jednom pokušala da oponaša SAD i “zakorači prema Zapadu”.

On je naveo da je opsesija Rusije pridruživanju Zapadu posledica “prekomernog entuzijazmom” ruske elite, što ni sada nije nestalo.

Surkov, koji je pisao i romane, eseje i pesme, Rusiju je opisao kao neku vrstu “mešovite” kulture koja uključuje elemente Istoka i Zapada, “kao neko ko je rođen iz mešovitog braka”.

“Ona je svačiji rođak, ali ničija porodica. Tretirana od stranaca kao da je jedna od njih, prognanica medju svojim ljudima. Ona razume svakoga i niko nju ne razume. Mešanac, polurasa, čudak”, napisao je Surkov i dodao da je na ruskom narodu hoće li Rusija postati “usamljenica u podmorju” ili “alfa nacija koja teži vodstvu” nad drugim narodima.

(Beta)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com