ŠOKANTNE REČI NATO GENERALA: Ako je potrebno, Rusiji treba…

Simptom popuštanja je i priznanje šefa Vojnog komiteta NATO, češkog generala Petra Pavela, da niko ne želi otvoreni vojni sukob sa Rusijom i da bi Zapad i NATO – u nastojanju da ga izbegnu – trebalo da u određenim fazama idu na ustupke.

„Ukoliko bi u teoriji razmišljali o sukobu sa zemljom kao što je Rusija, posledice bi bile višestruko teže a mnogo komplikovanije da se izađe iz tog sukoba. Tako da, šta god možemo da uradimo da izbegnemo sukob, uključujući i to što može u nekim fazama da izgleda kao ustupanje jačem, učinimo to“, kazao je Pavel u intervjuu koji u novom broju objavljuje češki nedeljnik „Refleks“.

Po rečima ovog visokog zvaničnika NATO, Rusija je zemlja koja je vrlo agresivna u nametanju svoje spoljne politike i njenih ciljeva a sa Zapadom je u novim oblicima strateškog rivaliteta, iako to nije nekadašnji hladni rat.

„To što to ne nazivam hladnim ratom, već novim oblikom rivaliteta ne isključuje da sa Rusijom moramo da imamo neke odnose. Niko ne želi otvoreni oružani sukob sa Rusijom“, kazao je general.

Petar Pavel naglasio je da zbog velikog vojnog potencijala Rusije i vanredne sposobnosti kada je u pitanju nuklearno oružje – Zapad ne sme da diže barijeru između sebe i Rusije.

„Jedini put kako da izbegnemo sukob i eskalaciju tenzija jeste da sa Rusijom razgovaramo“, rekao je Petar Pavel.

intermagazin.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com