ŠPANIJA STAVILA VETO: Ne postoji država Kosovo!

Španija je stavila veto na predlog teksta zajedničke deklaracije planirane za objavljivanje tokom samita u Sofiji, piše španski „Pais“.

Kako se navodi, razlog „nije spoljna politika EU“, već je cilj da se „ime i potpis Marijana Rahoja ne nađu u istom dokumentu, na istom nivou sa liderom Kosova“, čiju nezavisnost Španija ne priznaje.

Španski list navodi da je ta informacija potvrđena iz više diplomatskih izbora, kao i da će Rahoj najverovatnije napustiti Sofiju i samit pre nego što počne sastanak kojem će prisustvovati najviši predstavnici Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije, BiH, ali i Kosova.

Premijer Španije će tako biti prisutan samo dan ranije, tokom radne večere zajedno sa ostalim liderima zemalja-članica EU.

Rahoj je ranije govorio o tome da je problematično što se u Briselu istovremeno govori o proširenju i državama koje nisu priznate.

„To nas brine“, rekao je Rahoj.

Kako je preneo „Juroaktiv“, Rahoj je krajem marta na marginama Samita EU rekao svom bugarskom kolegi Bojku Borisovu, čija zemlja predsedava Unijom, da će „imati problema sa balkanskim samitom u Sofiji“, kao i da je „zapretio da neće doći zbog Kosova“.

Španija je dostavila pismo u obliku „non pejpera“ pred usvajanje strategije proširenja na Zapadnom Balkanu, u kojem „stopira“ pominjanje Kosova u tom kontekstu, ali i odrednicu ZB 6, odnosno „balkanska šestorka“ zbog toga što se njom Kosovo tretira kao država.

Kosovsku nezavisnost ne priznaje pet članica EU — Španija, Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija.

(B92)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com