RUSIJA PONIZILA AMERIKU: „Izložba“ oborenih „Tomahavka“ i francusko britanskih raketa

RUSKI Generalštab predstavi je novinarima ostatke krstarećih raketa kojima su Amerikanci i njihovi saveznici 14. aprila tukli Siriju.

Specijalista za PVO Sergej Beznogih u njegovo ime je objasnio da se radi o ostacima pomorske verzije raketa „Tomahavk“ i avionskim francusko-britanskim raketama SCALP i Storm Shadow.

Načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba RF – general-pukovnik Sergej Rudskoj – potvrdio je da su dve rakete koje su lansirali Amerikanci i njihovi saveznici dostavljene u Moskvu.

Prema njegovim rečima, te rakete zbog kvara nisu doletele do cilja, ali su pale na teritoriju Sirije.

Moskovski vojni ekspert Aleksej Leonkov naglasio je da najveći interes za ruski vojni vrh predstavljaju američke rakete AGM-158 JASSM, koje su lansirali bombarderi B-1B. Dodao je da će biti „čisti ćar“ ako je ta raketa među one dve koje su Sirijci predali Rusiji.

Rudskoj je naglasio da je sirijska PVO oborila 46 raketa i otkrio da je većina bila uništena sovjetskim sistemima PVO. Naveo je da su u borbi sa raketama američke koalicije učestvovali sistemi Pancir, Osa, Strela-10, BUK, Kvadrat i S-125.

Sve su bile presretnute u „pet zona“, od kojih su tri zapadno od Damaska, a dve – istočno.

Od ukupno 105 američko-francusko-britanskih raketa lansiranih na Siriju – do planiranih ciljeva su stigle samo 22.

Rudskoj je podvukao da rakete „nisu ulazile u zonu odgovornosti PVO sistema Rusije u Siriji“.

Naglasio je da će Rusija u najskorije vreme isporučiti Siriji „nove sisteme PVO“ i da će ruski stručnjaci obučiti Sirijce da njima rukuju.

intermagazin.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com