STIŽE SUPERIORNI BORBENI AVION: Neočekivana saradnja dve evropske kompanije „ruši“ F-35!

Nakon što je Japan najavio izradu superiornog borbenog aviona do 2030. godine, Evropa sprema odgovor kroz novi projekt borbenih aviona na kojem će sarađivati inače ljutiti konkurenti, francuski proizvođač vojnih aviona „Dasalt“ i evropska multinacionalna aviokompanija „Erbas“, piše Rojters.

Cilj neočekivane saradnje, sklopljene u sredu na berlinskom aeromitingu je zamena trenutnu generacije „Erbasovih“ „jurofajter tajfuna“ i „Dasaltovih“ borbenih aviona „rafala“ koji su u operativnoj službi od početka 2000. godina, novim borbenim avionima do 2040. godine. Iako tačan koncept borbenog aviona nije predstavljen, direktor francuskog proizvođača Erik Trapijer tvrdi kako novi avion neće biti kopija američkog F-35 aviona, već je projekt zamišljen puno ambicioznije.

Prema pisanju Rojtersa, uz borbeni avion, u projektu koji je deo programa pod nazivom „Future Combat Air System“, plan je da se proizvode i bespilotne letelice, kao i da se osigura umreženost i zaštite komunikacije svih aviona.

Da su „Erbas“ i „Dasalt“ i dalje rivali, ali i da je „Erbas“ spreman na kompromise, naglasio je Dirk Hoke, šef „Erbasovog“ dela za obranu, a Trapijer je istaknuo da još predstoji odluka o tome koja će fabrika preuzeti koji sektor proizvodnje.

Isto tako, imajući na umu širu geopolitičku sliku, „brak“ između Nemaca i Francuza sklopljen je i zbog budućnosti evropskog vazdušnog i oružanog sastava koji nije moguće graditi kupovinom američkih aviona.

„Ne mislim da kupovina američkih proizvoda, od strane evropskih zemalja, doprinosi strateškoj autonomiji“, naglasio je Trapijer.

Izvor: Jutarnji list

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *