Zeman tvrdi da je Češka proizvodila i testirala otrov novičok

PRAG – Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je večeras da je u Češkoj proizvedena i testirana mala količina otrova novičok, iako Bezbednosna informativna služba kojoj je dao zadatak da istraži češki trag afere sa trovanjem bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja, konstatovala da toga nije bilo.

„U novembru prošle godine u istraživačkom vojnom institutu Ministarstva odbrane u Brnu testiran je nervni otrov označen kao A230. Količina proizvedenog otrova je bila relativno mala a nakon testiranja je taj otrov uništen. Vojni institut i državni institut za nuklearnu bezbednost tvrde da to nije bo novičok. Ali dobio sam izveštaj vojne odbrambene službe gde se izričito kaže da je novičok”, kazao je Zeman u redovnom nedeljnom intervjuu za privatnu TV Barandov.

Češki predsednik zaključio je da vojne obaveštajne službe bolje poznaju taj problem od civilne kontraobaveštajne službe BIS i priklonio se njihovom mišljenju.

„Zaključio sam. Kod nas je bio proizveden i testiran novičok, u maloj količini i zatim uništen. Znamo gde, znamo kada i licemerje je da se pretvaramo da toga kod nas nije bilo. Nisam pitao zašto je proučavan, ali znam da je testiranje obustavljeno i nije dalje nastavljeno”, rekao je Zeman.

Predsednik Češke odbio je ranije kao klevete, kao i ostali češki najviši zvaničnici optužbe Rusije da su Skripalj i njegova ćerka u Solsberiju otrovani materijom poznatom kao novičok a koja ne mora da bude iz Rusije već možda iz Češke.

Zeman je, međutim, u martu zatražio od BIS da mu ipak u roku od mesec dana podnese izveštaj da li ima istine u ruskim optužbama i da li se u Češkoj proizvodio, skladištio i testirao otrov novičok.

„Ne bi mi smetalo da je novičok kod nas testiran zato što imamo sjajnu hemijsku jedinicu”, kazao je danas Zeman.

Šef Vojnog komiteta NATO, general Petr Pavel rekao je danas Češkom radiju, pre Zemanovog intervjua, da mu ne smeta što je predsednik Zeman zatražio od obaveštajnih službi da ispitaju da li je u Češkoj ranije proizveden i testiran otrov iz afere Skripalj ali da nije u redu što je o tome govorio u medijima.

„Mi kao saveznici bi trebalo da podržimo Veliku Britaniju i u trenutku kada sami nemamo jasne dokaze da u tome ima prste Ruska Federacija. Ako smo jednom odlučili da budemo deo neke porodice, porodice zapadnih zemalja – porodica treba da bude jedinstvena”, kazao je češki general Pavel.

(Beta)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com