VUČIĆ: Rusija nam godinama pomaže, i Srbija je tu kad Rusiji treba pomoć

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio danas da Srbija ima veliku čast da njen predsednik bude prvi strani državnik koji će videti predsednika Rusije Vladimira Putina posle inauguracije.

„Nema stranih državnika na inauguraciji niti političara, ima ljudi pozvanih po nekom drugom osnovu. Imaćemo priliku da sa Putinom sutra uveče razgovaramo i ono što je i mene iznenadilo, on će za nas da priredi i večeru posle sastanka i to uoči same Parade pobede“, rekao je Vučić za RTS.

„Mislim da ćemo na Paradi biti prisutni samo premijer Izrela Benjamin Netanijahu i ja“, naveo je Vučić.

Istakao je da je to ogromna čast za Srbiju, što govori o iskrenim i istinskim prijateljskim odnosima između Rusije i Srbije.

Vučić je naglasio da se Srbija pokazala kao korektan partner koji, kada je Rusiji teško, „ne zabija noža u leđa“.

„Mi ne bismo trebali da zaboravimo da su nam oni beskrajno mnogo pomagali, posebno 2015. u SB UN, ali i svih ovih godina po mnogim važnim pitanjima bili su na našoj stranih i podržavali poziciju Srbije. I uvek govorili onako kako Srbija bude mislila i o svom teritorijalnom integritetu i odnosima sa Prištinom i mnogim drugim stvarima, poštovanja Dejtonskog sporazuma u BiH, Rusija je uvek bila uz nas“, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije ističe da će razgovarati sa Putinom o unapređenju naših ekonomskih odnosa, pošto imamo „bum naše trgovinske razmene“ i da imamo mnogo mogućnosti za unapređenje naše saradnje.

„Uputiću zvaničan poziv Putinu, a dobiće poziv i mnogi drugi svetski lideri da krajem godine, videćemo da li ćemo zajednički dve velike srpske pobede iz Prvog i Drugog svetskog rata — ulazak srpske vojske u Novi Sad i oslobođenje Beograda — da spojimo, i napravimo jedan veliki događaj između 20. oktobra i 5. novembra“, naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da činjenica da je u dosadašnjoj istoriji Srbije, pa i Jugoslavije, baš on imao najviše susreta sa jednim ruskim, odnosno sovjetskim zvaničnikom — Vladirom Putinom — govori o dinamici dobrih odnosa dveju zemalja.

„Pokazuje da i kad je Srbiji teško, Rusija je tu da joj pomogne, ali i Srbija je tu kad Rusiji treba pomoć. I bez obzira na to koliko je Srbija mala zemlja i u svetskim okvirima ne preterano jaka, nikad nije zabijala nož u leđa prijatelju“, rekao je predsednik Vučić u intervjuu za „Kurir“.

Predsednik Vučić, koji je danas otputovao u zvaničnu posetu Turskoj, a 8. i 9. maja će boraviti u Moskvi, gde će imati susrete sa Putinom i prisustvovati Paradi pobede, kaže da je to nešto što mu se čini da je poštovano.

„Imaću veliku čast i da prisustvujem velikoj paradi povodom pobede u Otadžbinskom ratu. Inače, postoji jedan trend u svetu da se pomalo prikrije istina o Drugom svetskom ratu“, naveo je predsednik.

Upitan da objasni, Vučić ukazuje da svi govore o nekom okončanju rata.

„Da slavimo okončanje rata. Mi pričamo o pobedi nad najvećom pošasti savremenog sveta kakvi su bili fašizam i nacizam. Mi pričamo o veličanstvenoj pobedi koji su neki narodi, među kojima je srpski, platili velikim žrtvama, ruski narod desetinama miliona ljudi. Srpski narod je stradao u Narodno-oslobodilačkom ratu desetostruko više nego svi drugi narodi s prostora bivše Jugoslavije“, precizirao je on.

Predsednik kaže da se ta slika iskrivljuje zato što ima onih koji bi želeli da se prosto o tome manje govori, zataška i da se priča o temama koje im više odgovaraju.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com