Klark: Vojska Kosova posle normalizacije odnosa sa Beogradom

Priština – Penzionisani američki general i komandant NATO snaga u Evropi za vreme agresije na Srbiju, Vesli Klark, izjavio je da će doći vreme za formiranje kosovske vojske, ali da to treba da se dogodi tek nakon potpune normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

„Doći će vreme kada će Kosovu trebati sopstvena vojska ali to treba da se dogodi nakon što se odnosi sa Srbijom normalizuju. I NATO bi trebalo da ostane na KiM sa Kforom do tog vremena i da Kosovu omogući potpuni privredni razvoj, ulaganje u ekonomske resurse i infrastrukturu, energiju, puteve i drugo što će Kosovo učiniti još atraktivnijim za strana ulaganja”, rekao je Klark u intervju za Glas Amerike na albanskom jeziku.

Upitan da prokomentariše proces pregovora o normaliyaciji odnosa Beograda i Prištine, Klark je kazao da je u tom procesu neophodan „punopravan posrednik”, čija je jedina misija da približi dve strane i normalizuje njihove odnose.

„Mislim da bi to mogao biti Amerikanac, pa čak i Evropljanin, gde god je podrška veća. Ali, na kraju, budući da i Kosovo i Srbija žele da budu deo EU, to mora da bude Evropljanin, ili idealno, američko-evropska grupa”, ocenio je Klark.

Upitan da kaže koliki je rizik od obnov sukoba na Balkanu, Klark je rekao da smatra da se nešto slično neće dogoditi u bliskoj budućnosti.

„Mislim da je ono što se mora učiniti u politici je da se obezbedi bezbednost, a zatim da se gleda u budućnost s nadom i da se izbegne korišćenje straha kao političkog uticaja. To je težak put kroz koji moraju da prođu politički lideri i administracije, ali trebaju da ponude nadu za budućnost kao motivišuću silu umesto da se boje šta se može dogoditi”, rekao je Klark. (Tanjug)

Dozvolite da NATO brine o bezbednosti
„Mi još uvek ovde imamo Kfor kako bi obezbedio sigurnost Kosova. Ja mislim da ljudi koji su služili u OVK 20 godina ranije i koji su formirali policiju imaju odličnu vezu. Ali kada bi bio na Kosovu i mogao da računam na odbranu od strane Kfora i NATO-a smatrao bih opravdanim da sredstva Vlade idu u ekonomski razvoj umesto da se troše za oružane snage”, izjavio je je Vesli Klark na konferenciji za novinare u Prištini.

Prema njegovim rečima, najbolji način da se obezbedi budućnost Kosova kao nezavisne i demokratske države jeste putem ekonomskog razvoja.

„Dok je NATO ovde zarad sigurnosti, dozvolite da se oni time bave i rade svoj posao”, kazao je Klark. Bivši komandant NATO je rekao da će doći vreme kada će Kfor otići ali je dodao da to vreme nije još došlo. (Beta)

Tači odlikovao Klarka
Predsednik Kosova Hašim Tači je jubilarnom Predsedničkom medaljom desete godišnjice nezavisnosti Kosova odlikovao američkog generala Veslija Klarka, bivšeg glavnokomandujućeg NATO snaga u Evropi u vreme bombradovanja SRJ. Tači je na društvenoj mreži Fejsbuk napisao da je to priznanje i za građane i vojnike SAD za doprinos Kosovu.

„Ovo odlikovanje za generala Klarka predstavlja priznanje i zahvalnost za hiljade američkih građana i vojnika koji su dali izuzetan doprinos za Kosovo”, napisao je Tači na Fejsbuku.

(Beta)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com