Vučić u Sofiji: Nisam dobio plan za rešenje Kosova

SOFIJA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas u Sofiji da nije dobio nikakav plan za rešenje Kosova, ali je dobio naznake, načela, principe, u kojima ima pristojnih stvari, ali i rešenja sa kojima nije saglasan i poručio da Srbija traži kompromisno rešenje, da neko uvaži ne samo interese Srba sa Kosova, već i interese Srbije.

„Da se uvaže interesi Srba na Kosovu, da budu bezbedni i sigurni, da imaju budućnost, ali i da se uvaže legitimni i legalni interesi Srbije. To je ono što mnogi neće da razumeju. U skladu sa tim govoriću na svim skupovima u Sofiji”, najavio je on.

Da sam sa bilo čime zadovoljan, da za bilo šta mislim da može da se razmišlja da dobije bilo kakvu podršku u domaćoj javnosti izašao bih pred građane s tim”, podvukao je on u izjavi novinarima na pitanje da li je dobio plan SAD.

Vučić je podvukao da niko ne preti Srbiji, a ni njemu i da je sa Vesom Mičelom uvek imao korektne razgovore i da se radi o političaru koji je uvek korektno saslušao naše stavove bez obzira na suštinsko neslaganje oko Kosova.

„Da li postoji neka vrsta pritiska, svakodnevnog na Srbiju, postoji već pet godina. Nije to velika filozofija. Te zemlje žele da vide Kosovo kao nezavisnu državu, a mi ne. Potpuno je normalno da čekaju da Srbija svoju odluku promeni, pošto oni svoju očigledno neće. To nas ne obavezuje”, naglasio je Vučić.

On je rekao da nije laka pozicija Srbije i da je potrebno da razumemo s čim se sve suočavamo.

„Ne treba nam preterivanje, ali ni da kažemo kako nam je pozicija lagodna”, rekao je Vučić.

Istakao je da mu Mičel nikada nije preneo zahtev da, ako ne prihvati američki plan, mora da ode s vlasti.

„Da li bi neki želeli da vide nekog drugog na vlasti u Beogradu nije čudno ni novo. Kao da se neko obradovao rezultatima na beogradskim izbora. Mislili su da je to idealna prilika da će imati neki da finansiraju svoj lopovluk i kampanju, kako bi Vučića pritisnuli da lakše isporuči Kosovo. To nije nikakva tajna, svi u Srbiji znaju i osećaju. Ali to ne rade na brutalan način. Niko mi ne preti. Da li bi volelo da imaju nekoga ko će da zove sa sednice vlade i obaveštava o dnevnom redu, psosto danas nemaju, nema nikakve sumnje. To je bila Meka i Medina za mnoge iz inostranstva. Oni su vladali Srbiju a da sednice vlade nisu održavane”; kritikovao je on.

Istakao je da je njega baš briga šta misle svi stranci.

Kao važno je ocenio to što je razgovarao sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom.

Pored odličnih bilateralnih pitanja, i povećanja trgovinske razmene, razgovarali su, kaže, i o pokušaju da dođemo do rešenja za višegodišnje, viševekovne sporove Srba i Albanaca.

„Najverovatnije ćemo teško doći do rešenja, ali to ne znači da se neću boriti do poslednjeg dana svog mandata”, poručio je on.

Rekao je da samo sitnica može da odmrzne zamrznuti konflikz i da naša deca nemaju budućnost, te upitao one, koji su veliki rodoljubi, ne samo koliko su puta bili na KiM, već koiko su spremni da sede u rovovima na minus 15 stepeni, a ne u toploj sobi i čekaju da se očisti sneg.

„Jeste li me pitali da li su nakon najajave problema koji smo imali na severu Ksoovau baš svi ostali u vojsci, ili tražili da odu. Da li bismo ratom dobili nešto, ne vidim šta bismo dobili“; naglasio je Vučić.

Predsednik je najavio da će se u Sofiji sastati i sa britanskom premijerkom Terezom Mej, sa kojom, kako je rekao, ima o mnogo tema da razgovara, regionalnim i evropskim, ali i bilateralnim.

Takođe je izrazio uverenje da će se sastati i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

„Videću se sa svima koji su važni u Evropi. Cela Evropa je ovde, i sa svima ćemo razgovarati danas i sutra.

Svi su na sastanku EPP, koji će trajati tri sata, a u raspravi učetsvjemo i mi.

To je dobra prilika da iskažemo svoje stavove i borimo se za zemlju. Kada se stalno borite postoji šansa da se izborite za nestso što nije izgledalo tako izgledno u prvom trenutku”, kazao je Vučić. (Tanjug)

Vučić se u Sofiji sastao sa austrijskim kancelarom Kurcom
SOFIJA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas, u Sofiji, sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom.

Austrija od 1. jula preuzima od Bugarske predsedavanje EU.

Zvaničan Beč je najavio da će među prioritetima austrijskog predsedavanja ostati Zapadni Balkan i približavanje tih država Uniji.

Vučić i Kurc borave u Sofiji povodom sutrašnjeg održavanja Samita EU – Zapadni Balkan, a danas će učestvovati na sastanku Samita šefova država i vlada iz redova Evropske narodne partije.

Po dolasku u Sofiju, predsednik Vučić se sastao se sa predsednikom Evropske narodne partije Džozefom Dolom.
(Tanjug)

Kurc: Srbija zemlja koja prednjači na Balkanu
SOFIJA – Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocenio je danas u Sofiji, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je Srbija zemlja koja prednjači na Balkanu.

„Srbija se nalazi na dobrom putu. Predsednik Vučić pokrenuo je brojne reforme, imamo pozitivan ekonomski trend. Želeli bi da i u drugim zemljama Zapadnog Balkana vidimo isto. Potrebno je da imamo zemlje koje prednjače, a Srbija je svakako država koja je na čelu”, podvukao je on.

Kurc je pohvalio i bilateralne odnose sa Srbijom, rekavši da je Beč zahvalan na dobrim odnosima.

„Raduje nas koju pozitivnu ulogu predsednik Vučić igra u regionu. Nadamo se da će se približavanje Srbije EU nastaviti dalje pozitivno”, objasnio je on.

Kurc je rekao da od sutrašnjeg Samita EU-Zapadni Balkan očekuje unošenje nove dinamike u proces približavanja zemalja regiona Uniji.

Rekao je da je i dalje cilj prijem novih članica sa Zapadnog Balkana 2025..

Predsednik Srbije izrazio je zadovoljstvo što je imao mogućnost da razgovara sa Kurcom o raznim pitanjima.

„Veoma smo njemu, ali i vladi Austrije zahvalni na velikoj podršci evropskom putu Srbije. Razgovarali smo i o regionalnim pitanjima, migrantskoj krizi i usaglasili mnogo toga. Nadamo se i očekujemo da ćemo i dalje dobijati podršku Austrije“; kazao je on.

Od sutrašnjeg Samita u Sofiji Vučić, kako je istakao, očekuje da definiše da je budućnost Zapadnog Balkana put ka EU, iako znamo da je puno posla pred nama.

„Nadamo se da će Austrija nastaviti da pruža podršku. Bilateralni odnosi naše dve zemlje, možda je preterano reći, nikada nisu bili bolji. Ne mogu da se setim kada su bili bolji. Nadamo se da ćemo premijerka i ja moći da ugostimo kancelara Kurca u Srbiji, a ja ću predsednika Austrije Aleksandra van der Belena ugostiti u oktorbu u Beogradu”, kazao je on dodavši da se Srbija nada dolasku još investitora iz Austrije.

Ukazao je da je činjenica da među građanima Srbije ne postoji oduševljenje o putu ka EU, jer smo na evropskom putu već 18 godina, ali racionalno gledano to je najbolji.

„Mi smo na putu ka EU, i ostaćemo na njemu. Ljudi bi želeli da vide više rezultata na tom putu”, poručio je Vučić.

Rekao je da zna da taj put neće biti lak, jer je pred nama jedna od velikih prepreka Kosovo i Metohija, ali i umor od širenja u EU.

„Mi ćemo raditi najbolje što možemo, nastavićemo da se menjamo, reformišemo, ali nije sve na nama”, naveo je on.

Predsednik Vučić rekao je da je od EU dobijen okvirni datum za prijem, ali i dodao da ne može obećati svojim građanima da će to biti do 2025.

„Zavisi od toga da li ćemo rešiti naša otvorena pitanja, i da li će i EU rešiti svoje probleme. Naše je da se nadamo boljoj budućnosti”, zaključio je on. (Tanjug)

Vučić i Dol o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana
SOFIJA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Evropske narodne partije Džozef Dol konstatovali su danas u Sofiji da su mir, solidarnost, prosperitet i saradnja osnovni principi na kojima treba graditi evropsku budućnost Zapadnog Balkana.

Predsednik Vučić je upoznao Dola sa situacijom u regionu i ekonomskim rezultatima koje je Srbija postigla poslednjih godina, te istakao da je neophodno raditi na jačanju ekonomske saradnje.

Naglasio je da put ka boljoj budućnosti vodi kroz aktivnu saradnju u brojnim oblastima koje su od interesa zemalja regiona.

Dol je istakao da je uloga Srbije značajna u svim procesima na Balkanu i da će EPP, i on kao njen predsednik, nastaviti da podržavaju evropski put Srbije, kao put koji je garant ekonomskog prosperiteta i političke stabilnosti.

Dol je pozvao predsednika Vučića da uzme učešće u radu narednog kongresa EPP.

(Tanjug)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com