Amerikanci zbog izbora Venecueli uvode SANKCIJE?

SAD neće priznati rezultate predsedničkih izbora u Venecueli koji se danas održavaju, izjavio je u Buenos Ajresu zamenik američkog državnog sekretara Džon Saliven.

On je rekao da SAD aktivno razmatraju da Venecueli, koje je izvoznik nafte, uvedu sankcije, navodi Rojters.

Saliven je dodao da će odgovor na predsedničke izbore u Venecueli biti razmotren u ponedeljak, na sastanku G20 u Buenos Ajresu, kome on prisustvuje.

– Moramo da obezbedimo da se pridržavamo našeg cilja da pogođeni budu korumpirani zvaničnici vlade, a ne narod Venecuele. Ne želimo da naškodimo toj zemlji toliko da njen oporavak bude težak po obnovi demokratije – izjavio je Saliven.

Za američke sankcije koje bi pogodile izvoz nafte iz Venecuele, on je rekao da predstavljaju “veoma značajan korak”, i da se “aktivno razmatraju”.

Portparolka Stejt departmenta Heder Nauert izjavila je ranije da izbori u Venecueli nisu legitimni, istovremeno istakavši da SAD podržavaju “slobodne i poštene izbore”.

– Današnji takozvani izbori u Venecueli nisu legitimni. SAD su uz demokratske zemlje širom sveta u podršci venecuealskom narodu i njihovom suverenom pravu da svoje predstavnike biraju putem slobodnih i poštenih izbora – napisala je Nauert na Tviteru.

Kako navodi AP, izbori u Venecueli na meti su mnogobrojnih kritika jer nekima među najpopularnim protivnicima predsednika te zemlje, Nikolasa Madura, nije bilo dozvoljeno da se kandiduju, dok je nekoliko njih prisiljeno na egzil.

SAD, EU i mnoge latinoameričke zemlje već su najavile da neće priznati rezultate današnjih izbora, podseća američka agencija.

Tanjug

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com