INDIJA PLAĆA ŠEST MILIJARDI DOLARA za ruske S-400

Indija i Rusija postigle su saglasnost o kupoprodajnoj ceni ruskih protivvazdušnih sistema S-400 „trijumf“, tako da će Moskva Nju Delhiju isporučiti ove baterije po ceni od oko šest milijardi dolara.

Kako pišu mediji, Moskva će isporučiti Nju Delhiju komplekse vrednosti 400 milijardi indijskih rupija (5,93 milijarde dolara). U članku se navodi da trenutno strane rade na metodama da se zaobiđu američke sankcije koje Vašington može uvoditi državama i kompanijama koje sarađuju sa ruskim vojnim i obaveštajnim strukturama.

Prema rečima izvora „Ekonomik tajmsa“, o zaključenom ugovor se zvanično može govoriti za vreme sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina i indijskog premijera Narendre Modija u oktobru.

U ovom trenutku Rusija i Indija su najveći partneri u vojnotehničkoj saradnji: više od 70 odsto oružja i borbene tehnike indijske vojske je ruske i sovjetske proizvodnje. Svake godine Indija kupuje oružje od Rusije za više milijardi dolara.

Protivraketni sistem S-400 „trijumf“ namenjen je za gađanje svih savremenih sredstava vazdušnog napada srednjeg i dugog dometa, uključujući i strateške bombardere, taktičke balističke i krstareće rakete i hipersonične ciljeve, a može se primenjivati i protiv kopnenih objekata. Domet njegovog dejstva dostiže 400 kilometara, a sistem može da uništi ciljeve na visini do 30 kilometara.

intermagazin.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com