OTVORENA PRETNJA RATOM: Amerikanci zapretili Kinezima da imaju ogromno iskustvo u zauzimanju manjih ostrva

ČLAN Komiteta načelnika štabov američkih Oružanih snaga – general-pukovnik Kenet Mekenzi – izjavio je da SAD imaju „bogato iskustvo u zauzimanju manjih ostrva u Tihom okeanu“,

Ovo je bilo, nema sumnje, namenjeno vojnom i državnom vrhu Kine. Jer, Mekenzi je svoje upozorenje izgovorio nakon što je bio zamoljen da prokomentariše „militarizaciju ostrva u Južnom kineskom moru“.

Povodom sopstvenih reči iz ukazivanja na američko „bogato iskustvo u zauzimanju manjih (pacifičkih) ostrva“ rekao je da predstavljaju „samo podsećanje na istorijske činjenice iz Drugog svetskog rata“:

„Mi zaista imamo bogato iskustvo sa manjim izolovanim ostrvima. Mi smo se time već bavili. U mojim rečima ne treba tražiti pozadinu jer sam želeo da podsetim na istorijske fakte“.

Mekenzi se za ovaj „amortizer“ nije odlučio tek tako jer je i sa njim poruka Pekingu više nego jasna. Više od puke aluzije.

Vašington ne krije nezadovoljstvo što Kina ne samo učvršćuje svoju kontrolu nad spornim ostrvima, nego pravi i nova – veštačka, i ubrzano na njima gradi vojnu infrastrukturu i postavlja naoružanje.

Početkom maja su se na ostrvima arhipelaga Spratli (Nanša) pojavile i kineske protivbrodske krstareće rakete i zenitni raketni sistemi.

Peking ne prestaje da upozorava i SAD i susedne zemlje, sa kojima se već godinama spori oko ostrva u Južnom kineskom moru, da će braniti taj deo svoje teritorije.

intermagazin.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com