OVE DRŽAVE POVLAČE PRIZNANJE NEZAVISNOSTI KOSOVA?!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da broj država koje su priznale Kosovo može da padne ispod 100, a računa se da odluku o priznanju najpre mogu da promene države iz Pokreta nesvrstanih.

Između Beograda i Prištine vodi se oštra diplomatska borba o povlačenju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, a kako beogradski mediji saznaju, uskoro bi takvu odluku mogle da donesu Gana, Karibi i Burkina Faso.

– Diplomatska aktivnost je okrenuta prema državama koje su tradicionalno prijateljske i vuku korene iz perioda Pokreta nesvrstanih, sa kojima i dalje održavamo saradnju u raznim oblastima i negujemo uzajamnu podršku u međunarodnim okvirima. Upravo iz tih razloga, naš državni vrh intenzivirao je sastanke i razgovore sa zvaničnicima tih zemalja da bi ispitao njihovu odluku o pitanju statusa Kosova. Kako za sada stvari stoje, sve je izvesnije da će te četiri države povući priznanje – priča izvor beogradskih medija iz diplomatskih krugova.

Njihove delegacije su u više navrata primili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednica parlamenta Maja Gojković, kao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. I protekle sedmice su, podsetimo, u poseti Srbiji bili predsedavajući parlamenta Gane Aron Majkl Okvaj, predsednik skupštine Gvineje Bisao Siprijan Kasam i generalna sekretarka Asocijacije država Kariba Džun Somer.

Ivica Dačić za beogradske medije kaže da očekuje da će ove zemlje preispitati svoju odluku:

– Mi ćemo i dalje raditi na tome, ali tiho, jer se na te zemlje vrši veliki pritisak da ne povuku priznanje.

On je ranije izjavio da broj država koje su priznale Kosovo može da padne ispod 100 i podsetio da je od 80 država koje nisu priznale Kosovo, preko 60 iz redova Pokreta nesvrstanih:

– Svaki dan pozovem poneku zemlju da vidim šta rade. Mauricijus, Moldaviju, Nigeriju… Veoma je važno da negujemo dobre odnose s tim zemljama, da insistiramo na reafirmaciji dobrih odnosa iz vremena Tita, a samim tim i na ispravljanju određenih grešaka, pa i pogrešnih odluka koje su došle iz nekih zemalja, u vezi, naravno, sa Kosovom.

Priznanje su do sada povukli Gvineja Bisao i Surinam

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da je izvesno da će zvaničnici Gane, Kariba i Burkine Faso pokrenuti pitanje o promeni odluke statusa KiM:

– Neizvesno je kakvu će odluku doneti. Ali to su zemlje koje su na margini interesa vezanih za problem KiM. Čemu služi smanjenje broja država koje su priznale nezavisnost Kosova ako se zna da Beograd u stvari mora da bije neravnopravnu borbu sa velikim silama. Celishodnije bi možda bilo promeniti nešto u pregovorima.

AUTOR: Republika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com