NOĆNA MORA ARAPA: Sevaju varnice na Bliskom istoku, a ruski “Trijumf” će napraviti haos (VIDEO)

Ruski “Trijumf” mnogima ne da mira. Poslednje varnice izbile su na relaciji Saudijska Arabija-Katar, budući da je zvanična Doha najavila da namerava da kupi protivvazdušne ruske sisteme S-400 uz obrazloženje da želi da pojača odbranu.

Ruski “Trijumf” je umnogome izvanredno oružje, a to nije samo mišljenje vojnih stručnjaka – dokaz za to je što je čitav niz zemalja stao u red da ga nabavi. Pre svega su tu Kina, Turska i Indija, ali svakako je najveći odjek imala najava Katara da bi i on to mogao da učini. Odmah je stigla oštra reakcija Saudijske Arabije koja je brže bolje zapretila vojnom operacijom.

Stručnjaci su mišljenja da će ta polemika na relaciji Rijad-Doha najverovatnije ostati samo još jedan u nizu komplikovanih trenutaka u bilateralnim odnosima te dve zemlje, pre svega jer kupovina sofisticiranih odbrambenih sistema poput S-400 predstavlja proces koji može da potraje duže od godinu dana.

Međutim, iako Rijad Dohu ne smatra rivalom ni u kakvom smislu, pogotovo ako se u obzir uzme težnja Saudijske Arabije da ostane lider u arapskom svetu, Doha nema nameru da ćuti, već je istog trenutka odgovorila takođe oštrim tonom: “Ne smete nam pretiti, mi smo suverena zemlja”.

Izvor: rs.sputniknews. com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com