Malinari verovali Vučiću,a prošli gore od penzionera!

Beograd – Malinari opet prete protestima. Najavljuju da će u petak izaći na ulice, zbog niskih otkupnih cena maline, za koju sada dobijaju od 50 do maksimalno 120 dinara. Danas će se sastati sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem i pokušati da nađu neko rešenje.

„Sigurno je da ćemo se i mi priključiti protestu ukoliko ništa ne uspemo da se dogovorimo danas sa ministrom poljoprivrede“, kazao nam je Milutin Živković, predsednik udruženja „Srpska malina“. – Kriva je država, jer ona možda ne može da utiče na cenu, ali može na hladnjačare. Ona im dozvoljavaju da se ovako ponašaju prema narodu. I u samim hladnjačama je haos. Više se ne zna kome koju klasu malina priznaju i kako plaćaju.

Kako objašnjava Živanović, malinari znaju da ne mogu da razgovaraju sa hladnjačarima, pa će, zbog tako niske cene, najverovatnije prestati i da beru maline. Kada plate dnevnicu radniku, jedva da im ostane da povrate uloženi novac.

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović najavio je da će se u petak protestovati mirnom vožnjom, bez blokada puteva.

„Ako država ne uradi ništa da razbije kartele otkupljivača i vlasnika hladnjača, dogovorićemo se šta ćemo raditi dalje“, istakao je Radović.

„Egzistencija naših porodica je ugrožena, jer sa takvom otkupnom cenom ne mogu ni berače da isplate. Cena malina na svetskom tržištu neznatno je pala, a otkupljivači naše ljude ucenjuju ponižavajućim cenama. Tražimo i da se uključi predsedik Srbije u rešavanje ovog problema, inače ćemo postati svi socijalni slučajevi. Uz to, neke od procena su da je zbog nevremena propalo od 5.000 do 10.000 tona malina.“

Rešavanje problema

Kako je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao za „Novosti“, danas će održati tri različita sastanka, sa različitim udruženjima proizvođača malina, i izrazio nadu da će problem biti rešen.

„Oni traže da se razbije kartel hladnjačara, ali je antimonopolska komisija utvrdila da to ne postoji“, smatra ministar Nedimović.

„Na cenu ne možemo da utičemo, a i na svetskom tržištu malina vlada potpuni haos.“

J. Su / Novosti / Vaseljenska.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com