Prirodni fenomen Bosne i Hercegovine o kojem niko ne priča a trebalo bi

Jedan od najljepših prirodnih fenomena u Bosni i Hercegovini možete pronaći na dionici magistralnog puta M-16, između Kupresa i Livna. Svjedočit ćete prizoru koji oduzima dah, livanjskim divljim konjima.

Livanjski divlji konji žive na visoravni Krug, na predjelu od Koričina do Borove glave.

Prepušteni sami sebi
Prije pedesetak godina, dolaskom mehanizacije konji su postali višak u poljoprivredi. Vlasnici su umjesto prodaje, odlučili ih pustiti u prirodu. Tako su ostali prepušteni sami sebi. Dnevno su morali prelaziti po desetak kilometara da bi se nahranili i napojili. Zahvaljujući bogatim pašnjacima iz okoline, uspjeli su preživjeti sve do danas.

Nakon pola stoljeća, konačno zaštićeni
Populacija se zbog lovokradica stalno smanjivala i po tom pitanju se nešto moralo poduzeti. Divlji konji su zakonom zaštićeni 2010. godine i od tada se njihov broj udvostručio. Danas na području planine Krug, galopira oko 400 grla. Prije nego su zakonom zaštićeni, brojni zaljubljenici u prirodu odlučili su im pomoći tako što su donosili hranu, pravili skladišta za istu i postavljali prometne znakove kako bi upozorili vozače na mogući susret sa divljim konjima.

Turizam
Veliki broj turista ali i domaćih stanovnika želi prije svega okom, a zatim i objektivom zabilježiti ove prekrasne prizore. Tako njihove slike možete pronaći u raznim člancima, društvenim mrežama pa čak i dokumentarcima o njihovom opstanku. Iako se po pravilima ne smije prilaziti konjima na manje od stotinu metara, vrlo su umiljate životinje i dopuste da se pomiluju.

Dok budete prolazili ovim krajem, obavezno obratite pažnju na njih jer često izlaze na magistralnu cestu gdje ližu sol koja se posipa.

Helifilm produkcija je ovaj fenomen uspjela snimiti iz zraka, i tako nam dočarati život nekada ‘domaćih’ a sada divljih konja.

Kojot Zanimljivosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com