AMERIKANCI PRISTAJU DA SE PODELI KOSOVO!

“Na Beogradu i Prištini je da odluče o eventualnoj podeli Kosova”, izjavio je američki ambasador u Prištini Greg Delavi u intervjuu za tamošnju televiziju KTV. Njegove reči odjeknule su kao bomba jer je ovo prvi put da neki visoki zvaničnik SAD prizna da postoji mogućnost ovakvog rešenja. Zbog toga je Delavi nekoliko sati kasnije pokušao da se izvadi, tvrdeći da “nije baš tako rekao”, međutim, iz onoga što je u tom vađenju rekao potpuno je jasno da je i prva izjava korektno preneta (pogledajte okvir).

– Ne mogu da pričam o nečemu što bi moglo biti deo konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa – odgovorio je Delavi gostujući u emisiji “Rubikom” na prištinskoj TV, što je ogromna promena u odnosu na sve ranije izjave u kojima je kategorički odbacivao bilo kakav pomen podele.

HARADINAJ POBESNEO
Da je Delavi zaista mislio to što je rekao, dokazuje i izrazito nervozna reakcija Ramuša Haradinaja, maltene istog trenutka kad se ambasadorova izjava pojavila u medijima.

– Opasno je da se sada govori o razdvajanju. To bi izazvalo rat. Svako ko pominje podelu Kosova izazvaće tragediju na Balkanu – poručio je besno premijer lažne države.

youtube.com/Sputnjik Srbija
Zoran Milivojevićc
Izjava američkog činovnika nije došla tek tako, tvrdi za naš list karijerni diplomata Zoran Milivojević:

– Ambasador SAD nikada ne daje izjave na svoju ruku, već samo ako za to što će reći ima potporu u Stejt departmentu. Njegova poruka znači da Vašington razmatra opciju vraćanja na tezu o etničkim granicama i o tome da zadovolji srpski interes na Kosovu. Oni znaju da se problem ne može rešiti bez Srbije.

Ovo je govorio u decembru 2017.
Delavi je nekoliko puta prethodnih godina davao izjave u kojima je poručivao da podela kao opcija nije na stolu. Tako je u decembru prošle godine rekao:

– Za SAD je podela zemalja ili ponovna podela zemalja po etničkoj liniji i dalje stvar koja u potpunosti nije za razmatranje. Traženje lakšeg rešenja odsecanjem dela jedne zemlje i davanjem tog dela drugoj zemlji zapravo bi učinilo stvari još složenijim i opasnijim.

PROBNI BALON
Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da američki ambasador ispipava raspoloženje Beograda i Prištine za takav scenario i da treba da budemo obazrivi u tumačenju njegovih poruka.

Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj
– Njegov stav odstupa od zvaničnog stava svih strana uključenih u pregovore, uključujući i SAD. Dakle, treba biti obazriv u svakom pogledu. Za Srbiju podela nije najgore moguće rešenje, uzimajući u obzir sve opcije koje su u ovom trenutku na stolu.

Igor Bečić, predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, slaže se da se nešto menja u stavu SAD.

– Jasan i čvrst stav predsednika Vučića u poslednjoj rundi briselskih pregovora sa Tačijem doveo je delom do toga da Delavi, a verujem i ostali predstavnici međunarodne zajednice, počnu drugačije da gledaju na nastavak dijaloga – navodi Bečić.

Delavi pokušao da se vadi, pa se još više upleo
Nakon što je njegova izjava odjeknula poput bombe u regionu, američki ambasador u Prištini Greg Delavi pokušao je da se izvadi i negira da je baš tako rekao. Ipak, na kraju se još više upleo, a niko mu i nije poverovao da su njegove reči pogrešno prenete, jer se dobro zna da ne postoji ni promil šanse da bi intervju tako visokog američkog zvaničnika mogao da bude pušten bez autorizacije.

Delavi je na Tviteru u petak po podne postavio poruku u kojoj tvrdi da u intervjuu za KTV nije rekao to što su oni objavili.

– Ignorišite lažne vesti. Evo šta sam rekao: Kosovo treba da odredi šta su njegovi ciljevi, mora da pokuša da postigne konsenzus o tim ciljevima. I to je ono na šta sam sada fokusiran – napisao je Delavi, ne negirajući da je više puta odbio da odgovori na konkretno pitanje o podeli i ne objašnjavajući zašto nije ponovio raniji izričit stav da o razmeni teritorija nema ni govora, ukoliko se on nije promenio.

republika.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com