DIPLOMATA IZ SAD U PRIŠTINI IZAZVAO POTRES: “Probni balon” Amerike o podeli KiM?

Više od osam sati bilo je juče potrebno američkom ambasadoru u Prištini Gregu Delaviju da na “Tviteru” objavi da je lažna vest da je izjavio kako Beograd i Priština treba da odluče o eventualnoj podeli Kosova. Odnosno, da u emisiji “Rubikon” jedne prištinske televizije nije obelodanio da su Amerikanci prešli Rubikon.

U tom vremenskom vakuumu, “sporan stav” koji je on navodno izneo uspeo je da automatski upali alarm među kosovskim Albancima, a Ramuš Haradinaj je stigao i da zapreti da za njega podela znači rat.

Sam nagoveštaj mogućnosti da SAD prave zaokret u poziciji prema reševanju kosovskog čvora (do momenta Delavijevog demantija) mnogi su tumačili kao “probni balon” Vašingtona da se ispipa puls obeju strana, pa i kako po ovom pitanju “diše” Evropska unija.

Baš nekako u vreme kad se po američkom vremenu dobro razdanilo, Delavi je presekao spekulacije saopštenjem:

– Ignorišite lažne vesti. Evo šta sam rekao: Kosovo treba da shvati koji su njegovi ciljevi, treba da se potrudi do postigne neku vrstu konsenzusa o tim ciljevima, i to je ono na šta sam sada usredsređen.

Dotad je Haradinaj već upozorio da bi podela mogla da dovede do tragedije na Balkanu, a posle razjašnjenja američkog diplomate, i on je dodao svoje “pojašnjenje”, koje nije do kraja jasno:

– Mogućnost govora o jednoj temi je nešto drugo u odnosu na opciju podele. Prema tome, niko nikome ne može da zabrani da u Briselu govori (o podeli).

Šta god da se krije iza ove rašomonijade, ideja podele Kosmeta datira odavno. Šef diplomatije Ivica Dačić više puta je dosad iznosio da je njegovo lično mišljenje da je podela dobro rešenje, juče je rekao:

– Moj stav već desetak godina je da je podela opcija koja bi bila trajno rešenje, koje bi bilo u interesu obeju strana. Ali kako je pitanje KiM kompleksno, treba sagledati i sve duge predloge.

O tome šta treba uzimati za stav Bele kuće, nekadašnji ambasador Milovan Božinović kaže nam da je, otkad je Tramp na čelu Sjedinjenih Država, nezahvalno reći šta je pozicija SAD. On dodaje da, osim najupućenijih političara u ovu stvar, niko ne može sa sigurnošću reći da li je Amerika odškrinula vrata podeli kao rešenju za KiM, ali da bi tako nešto veoma iznenadilo Evropljane, jer oni o promeni granica imaju najtvrđi stav.

Berlin se kategorično protivi
Nemačka je kategorično protiv podele Kosova – izjavio je ambasador te zemlje u Prištini Kristijan Helt krajem prošlog meseca, dodajući da bi to stvorilo potencijal za destabilizaciju regiona i šire.

Na drugoj strani, bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri rekao je u februaru da postoje četiri moguća ishoda i kao jedan od njih naveo da dva rukovodstva (srpsko i kosovskih Albanaca) postignu sporazum u kojem će biti “elemenata koji se međunarodnoj zajednici neće dopasti”, odnosno “neki vid podele Kosova”.

Izvor: Novosti.online

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com