Služenje vojske ponovo od 2020? Prilikom zapošljavanja u javnoj službi imaće prednost …

Državni i vojni vrh Srbije razmatra ponovno uvođenje obaveze služenja vojske koja bi trajala od tri meseca do pola godine.
Kako pišu “Večernje novosti”, razmatra se da se već od 2020. ili 2021. ponovo uvede obavezno služenje vojnog roka u Srbiji. Mladići – vojni obveznici, u kasarnama će provoditi tri ili šest meseci, a prilikom zapošljavanja u javnoj službi imaće prednost.

Da se u vojno-bezbednosnim krugovima analiziraju mogućnosti da Srbija ponovo ima regrutni sastav oružanih snaga, o čemu se već dugo spekuliše u javnosti, u utorak je potvrdio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Konačna odluka o budućem ustrojstvu vojske, ipak, još nije doneta, a kako je šef države najavio, zavisiće od analiza i procena Ministarstva odbrane i raspoloživih finansijskih sredstava.

Inicijative za ponovno vraćanje obaveze služenja vojske u stručnoj javnosti pravdaju se sve ozbiljnijim bezbednosnim izazovima, politikom vojne neutralnosti, ali i slabljenjem resursa za odbranu.

U prilog ovome navodi se jednostavna činjenica da se od 2011. godine do danas, zbog neupućivanja regruta i starenja “drugopozivaca” brojno stanje rezervnog sastava istopilo čak za 500.000.

Najave vrha države pozdravlja nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske SCG general Dragan Paskaš i ističe da je došlo vreme za promenu odluke o suspenziji obaveze služenja vojnog roka.

“Samo puna vojna obaveza, osvežena modernim duhom može biti garant bezbednosti države. Lično, smatram najboljim model šestomesečnog vojnog roka, uz slobodne vikende i savremeniji pristup obuci. Život u kasarni obavezno bi trebalo da prate kursevi informatike, vožnje, stranih jezika i ostalih disciplina. Boravak u takvoj vojsci ne bi bio gubljenje vremena, što se često čuje među mladima”, kazao je on za “Novosti”.

I vojni analitičar Aleksandar Radić ocenjuje da bi vraćanje vojnog roka bilo korisno za društvo. “To je jedini mehanizam za stvaranje obaveze prema državi kod mlađih generacija. Kod nas je uvek bio problem odnos države i pojedinca. Jednostavno rečeno, mi smo narod koji ne poštuje svoju državu”, ocenjuje Radić.

General Milomir Miladinović iz Kluba generala i admirala ističe kao najbolji kombinovani sistem, koji pored profesionalaca uključuje i vojnike na služenju vojnog roka.

“Ovaj model obezbeđuje popunu, ali i dovoljan broj rezervista. Jer posle obustave obaveznog služenja i uvođenja dobrovoljnog koncepta 2011. godine za kasarne se prijavilo manje od 10.000 mladića i devojaka. Stanje rezervnog sastava, zbog toga, umanjeno je za oko 180.000 vojnih obveznika. Istovremeno, zbog prekoračenja starosne granice, broj obveznika iz rezervnog sastava smanjen je za dodatnih oko 300.000 osoba”, jasan je Miladinović.

Ima i mišljenja protiv
Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković saopštio je danas da predsednika Srbije i ministra odbrane Aleksandra Vulina treba sprečiti da dalje urušavaju vojsku i koncept odbrane.

“Vučića, Vulina i slične treba što pre, demokratskim promenama, sprečiti da dalje urušavaju vojsku, koncept odbrane, kao uostalom i celu Srbiju. Svaka debata o ozbiljnim državnim pitanjima s njima je besmislena”, naveo je Janković, a preneo PSG.

On je dodao da način na koji se čelnici “nedemokratskog režima” bave vojskom i civilno-vojnim odnosima ne omogućava stručnu diskusiju. “Njima se mora reći samo ‘Dalje ruke od dece i mladih'”, naveo je Janković, koji je i predsednik Građanskog bloka 381.

Kako je naveo, PSG i Građanski blok 381 žele da ceo državni kompleks odbrane i bezbednosti, kao i druge institucije, posle smene aktuelnog režima, grade tako da “ljudska bezbednost i čovek budu u centru pažnje, a ne podređeni bilo čijim političkim tumaranjima i ličnim kompleksima”.

Liberalno-demokratska partija apsolutno se protivi ideji ponovnog uvođenja služenja obaveznog vojnog roka.

Ta stranka ocenjuje da “Srbija ima jako loša iskustva sa obaveznim služenjem vojnog roka, koje je nanelo štete pojedincima koji nisu želeli da prolaze kroz obavezno služenje”.

“Kao što smo pre osam godina u Skupštini Srbije podržali ukidanje obaveznog služenja vojnog roka, tako i danas smatramo da je potpuno pogrešno uopšte razmatrati ponovno uvođenje jedne tako drastične mere”, naveo je LDP.

Stranka navodi da “Srbija nema neprijatelje i ne sme da ih pravi”, pa je potpuno pogrešno vraćati ovu temu na dnevni red. “Poslednje što je Srbiji potrebno je militarizacija, a nametanje obaveze koja traje pola godine predstavlja direktno mešanje u odluke ljudi… Država 21. veka ne sme na taj način upravljati životima ljudi”, ocenjuje se i dodaje da “ova zemlji mora početi da slavi mir a ne rat”, a umesto priče o vojsci i uniformi, Srbiji je potrebna priča o obrazovanju i ulaganju u mlade ljude.

(Beta,Novosti.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com