Čudo iz Beograda: Najmoderniji kompjuter na svetu napravili su Srbi

Beogradski tim AXE-R napravio je najmoderniji personalni računar na svetu, koji je na takmičenju „CMWS 2018“ odlukom stručnog žirija zauzeo prvo mesto u apsolutno najtežoj kategoriji — „Scratch build“. „Svemirski brod“ iz Beograda najbolji je i po glasovima publike iz celog sveta.

Braća Nenad i Nemanja Đorđević i Dušan Srbljak su na Tajvanu punih osam meseci radili na projektu AXE-R za učešće na prestižnom svetskom prvenstvu u modifikacijama i inovacijama računara i računarskih kućišta „Case Mode World Series 2018“.


Najatraktivniji personalni računar na svetu, po mišljenju stručnog žirija „CMWS 2018“, ali i publike koja je glasala iz celog sveta.

Svakodnevnim napornim radom i razmenom ideja napravili su kućište nesvakidašnje modernog dizajna, koje podseća na heksagon. Poseduje skup senzora koji u svakom momentu prate sve vitalne parametre računara, uključujući vlažnost i temperaturu vazduha.

Kućište samo brine o komponentama. Ukoliko dođe do curenja tečnosti, automatski se gasi, a ukoliko temperatura nije optimalna, poklopac se automatski otvara radi provetravanja.

Računar težak 30 kilograma je jedinstven i po tome što AXE-R nije moguće upaliti bez fizičkog ključa, niti otvoriti poklopac „haube“ bez kodiranog i skrivenog RF ključa. Takođe, „hauba“ je pokretna i automatski se otvara i zatvara.

Prvi put u istoriji prestižnog takmičenja jedan projekat je osvojio prvo mesto u kategoriji glasanja publike, kao i prvo mesto u apsolutno najtežoj kategoriji „Scratch Build“, kada se računar gradi iz temelja, koju je ocenjivao stručni žiri.


Kompjuter poseduje skup senzora koji u svakom momentu prate sve vitalne parametre računara, uključujući vlažnost i temperaturu vazduha.

Stručnjaci i publika prepoznali su aposlutni novitet u svetu kompjutera, koji je daleko od konvencionalnog, ima potpuno drugačiji raspored komponenti, detalje poput senzora, osvetljenja, vodenog hlađenja, ideje koji klasičan računar, ali i još 93 ekipe iz celog sveta koje su učestvovale na takmičenju, ostavljaju daleko iza „čuda iz Beograda“.

Interesantno je da su inovacije u svetu hardvera za osvajače prvog mesta na prestižnom svetskom takmičenju samo hobi. Nenad Đorđević je dugogodišnji fotograf, Dušan Srbljak je IT novinar, a Nemanja Đorđević, kako kažu u timu, samouki inženjer, zapravo je CNC konstruktor.

Presrećni zbog nagrade, Nenad, Nemanja i Dušan kažu da im je cilj da motivišu mlade iz celog regiona i pokažu da je, ukoliko imaju dobru ideju, volju i ambiciju, sve moguće, pa čak i u zemlji u kojoj razvoj tehnologije nije na zavidnom nivou.

Tim je snimio i video-serijal predstavljen na kanalu ’PCAXE‘ na Jutjubu u kojem, na zanimljiv, edukativan način prikazuje razvoj projekta.

sputniknews.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com