“Mali Dušan stabilno, biće uplaćeno još 250.000 evra”

Beograd — Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio da je četvrogodišnji Dušan Todorović, koji je otišao na lečenje u Barselonu, dobro i stabilno.

Kako je rekao, na svakih sat vremena u kontaktu sa lekarima koji ga leče.

Lončar je za televiziju Pink rekao da su urađene prve analize i da bi Dušan Todorović trebalo da ujutru krene sa terapijom.

“Ko može da pomogne, neka pomogne, ko ne može, nemoj samo da odmaže. Nemoj da koristmo ovo u neke druge svrhe”, kazao je Lončar.

On je podsetio da će sutra biti uplaćeno 250.000 evra na račun fondacije za lečenje još petoro dece i dodao da “ima tu novca za više od petoro dece”.

Kako je rekao, 2012. godine kada nije postojao Budžetski fond za lečenje dece, 45 dece je otputovalo na lečenje u inostranstvu, a 2015. godine 40.

“Već 2017. godine 614 mališana je otišlo samo preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje na lečenje”, rekao je Lončar.

Budžetski fond je osnovan 2014. godine, a kako je rekao, 127 dece je preko njega je do sada otišlo na lečenje u inostranstvo, a 241 uzorak je poslat na ispitivanja, jer u Srbiji nije mogla da se uspostavi dijagnoza.

Lončar je rekao da je nastala situacija u kojoj se “prvo sazna za nešto preko društvenih mreža” i pozvao roditelje bolesne dece da podnesu zahtev u Ministrastvu zdravlja.

“Dođite sa zahtevom u Ministarstvo zdravlja, posebno postoje ljudi koji se samo time bave. Vaše je samo to. Istog dana nazovemo da dođete, da donesete dokumentaciju, da sednemo, da pozovemo stručnjake koji se bave time i da rešimo vaš problem”, rekao je Lončar.

Ocenio je da niko nije podneo zahtev Budžetskom fondu, koji je odbijen jer nije bilo novca. On je dodao da se 2. oktobra otvara novi deo bolnice “Dragiša Mišović”, da je zemunska bolnica dobila magnetnu rezonancu, kao i da se gradi nova Infektivna klinika.

“Oni što nas napadaju, za njihovo vreme tu nije uloženo ni da se okreči. Bilo je teško da se napravi analiza i da se sazna da Infektivna klinika ne može izdrži bilo kakvu rekonstrukciju, takvo je zemljište, mora ta zgrada da se sruši i napravi nova”, ocenio je Lončar.

IZVOR: BETA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com