Cena raste, standard pada, ljudi ćute: Opet poskupelo dizel gorivo u Srbiji, litar vrtoglavo skup!

Cena goriva u Srbiji skočila je već tri puta od početka ove godine. Poslednji put cena po litru običnog dizela iznosila je 163 dinara, a sad je 167 dinara, što je četvrto poskupljnje u kratkom vremenskom periodu.

Podsećamo, nezadovoljni vozači su zbog cene goriva protestovali širom Srbije i blokirali puteve što je naišlo na masu oprečnih komentara.

Očito ovaj protest nije urodio plodom, jer cene goriva i dalje skaču.

Da su nezdovoljni vozači samo izgubili vreme i sprečili ostale građane da dođu na svoje odredišta tog kobnog osmog maja, dokazjuje i fiksalni račun na benzinskoj pumpi ili samo izgovor kasirke o ceni vašeg natočenog goriva, što je dovoljni da se frapirate u trenutku.

Šta se desilo, prema vašem mišljenju, s ljudima koji su protestovali i zašto se više niko ne buni?

Vozači su u toku protesta glasno govorili da cena goriva ne bi trebalo da bude skuplja od 120 dinara, a šta će reći sada?

Statistika

Bosna i Hercegovina – Prosek plate iznosi 440 e – cena goriva 140 dinara. Hrvatska- Prosek plate 835 evra- cena gorica – 168 dinara. Slovenija- Prosek plate 10.062 evra-cena goriva 153 dinara. Crna Gora- Prosek plate 512 evra- cena goriva 167 dinara.

Prosečna plata u Srbiji u toku 2018. iznosi 459 evra ili ti 54.000 dinara – cena goriva 167 dinara. Kada uporedimo cene dizel goriva u Srbiji i zemljama u Regionu, dolazimo do račune da imamo najskuplje gorivo u Regionu, ako uzmemo u obzir i prosek primanja.

Kako smo krenili, očito ćemo stići Norvešku gde cena dizel goriva iznosi 1,74 evra (oko 200 dinara) što je za njih sasvim u redu, budući da je prosek plate oko 3000 evra . Za sada smo daleko od norveškog standarda, ali blizu cene goriva.

Izvor: Espreso.rs / Foto: pixabay.com ilustracija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com