NIŠTA OD UKRAJINSKOG SCENARIJA U CRNOJ GORI: Evo zašto

Koordinator pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor DŽomić je objasnio zašto crnogorska crkva ne može dobiti autokefalnost kao ukrajinska.

Mislim da od ponavljanja ukrajinskog primera u Crnoj Gori nema ništa, ocenio je koordinator pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor DŽomić za Glas Amerike.

„Do sada SPC nije donela odluku povodom najnovije odluke Vaseljenske patrijaršije, verujući da će se i to pitanje naći na saborskom dnevnom redu.

Imajući u vidu da je reč o klasično bogoslovskom, kanonskom i eklisiološkom pitanju, nekoliko naših episkopa je iznelo svoje lične teološke stavove o odluci Svetog Sinoda Vaseljenske Patrijaršije kojom je dvema raskolničkim grupacijama dodeljen autokefalni status„, rekao je DŽomić.

Predsednik saveta NVO CPC Stevo Vučinić, kazao je da su Ruska i Srpska pravoslavna crkva „instrumenti u rukama velikodržavnih struktura Beograda i Moskve, koje se ne mire i nikada se neće pomiriti s uspostavljanjem reda, mira i ljubavi među Pravoslavnim crkvama“.

„Posle Ukrajinske crkve na red će ubrzo doći i Crnogorska i druge crkve kojima autokefalnosti spori Srpska. Radujem se tome“, kazao je Vučinić.

DŽomić ističe ipak paradoksalnost takvog poređenja.

„Pitanje dve raskolničke grupacije u Ukrajini nema dodirnih tačaka sa samoproglašenom grupacijom u Crnoj Gori. Podsećam da je upravo vaseljenski patrijarh Vartolomej iz Crkve izopštio tadašnjeg sveštenika Miraša Dedeić'’, naglasio je DŽomić.

Izvor: IN4S

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *