Dačić: Ne damo obraz i Kosovo za “šargarepu” EU

Ministar kaže da nam diplomatska bitka za Kosovo i Metohiju tek predstoji. Srbija neće pogaziti svoj Ustav i obraz priznajući lažnu državu Kosovo zarad nekakve evropske šargarepe, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Komentarišući izjavu poslanika Bundestaga Petera Bajera iz stranke CDU Angele Merkel da je u Beograd došao s porukom “da Srbija ne moze biti deo EU dok de jure ne prizna nezavisno Kosovo”, Dačić je rekao da to što je rekao svakako treba shvatiti ozbiljno, jer je zvaničnik partije kancelarke Merkel.

– Ali, ako bi to stvarno bilo tako, čemu onda dijalog u Briselu, čemu taj iscrpljujući i za nas veoma frustrirajući proces ako se unapred zna ishod – upitao je Dačić.

Ministar kaže i da nam diplomatska bitka za Kosovo i Metohiju tek predstoji.

– Signali iz pojedinih ključnih zapadnih država, a pre svega iz SAD, koje su dosad čvrsto stajale na pozicijama da je za njih nezavisnost Kosova zavrsena stvar daju nam za pravo da se borimo, uvažavajući realnost na terenu, ali i temelje međuanarodnog prava koji su brutalno naruseni 2008. godine jednostranom akcijom vlasti u Prištini – poručio je Dačić.

Poslanik nemačkog Bundestaga smatra da je Kosovo faktički teritorijalno nezavisno i da Srbija treba da prizna “de jure” “suverenu državu Republiku Kosovo”, jer u suprotnom neće ući u Evropsku uniju, te da je to, između ostalog poruka, sa kojom je došao u Beograd.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com