Šta će biti sa nepokretnom i slepom majkom šestoro dece koja je danima u bolnici jer niko neće da dođe po nju, a svi žive u istom gradu?

Starica bi mogla da bude upućena u Dom za stara lica u Surdulici

Slučaj slepe i nepokretne starice (87) koju nema ko da preuzme sa bolničkog lečenja u Zdravstvenom centru u Vranju biće rešen najkasnije do sledećeg utorka, uveravaju iz nadležnih institucija.

Lečenje starice je završeno na Internom odeljenju, ali niko od šestoro dece, koliko ih je u svom veku izrodila, a koji žive u okolini Vranja, ne želi da je preuzme i vodi kući.

Sve nadležne strukture socijalne zaštite u gradu su upoznate sa slučajem i angažovane na rešavanju, pa se govori da bi starica mogla da bude upućena u Dom za stara lica u Surdulici.

Takvu mogućnost je indirektno potvrdila i Danijela Milosavljević, zadužena za socijalnu politiku u Gradskom veću Vranja.

– Da, ona i jeste za starački dom, čim niko od šestoro dece neće da je prihvati. Njen slučaj moraće da se reši najkasnije do utorka kada će joj biti napisana otpusna lista i kada dolazi njen ordinirajući doktor. Sve nadležne ustanove međusobno su u kontaktu i intenzivno rade na rešavanju problema – dodaje Milosavljevićeva.

Što se tiče bakine rodbine gotovo je sigurno da protiv njih biti podneta krivična prijava jer su po zakonu obavezni da prihvate i izdržavaju svog ostarelog roditelja.

U ZC Vranje kažu da ovo nije usamljen slučaj.

Ovde nije retkost da starija lica leže na odeljenjima vranjske bolnice bez stvarne potrebe samo zato što njihovi najbliži ne žele da ih prihvate.

– Sličan slučaj ovom najnovijem je trenutno i na Psihijatrijskom odeljenju, ali nije ljudski da iznosim detalje o pacijentu – kaže sagovornik iz ZC Vranje.

telegraf.rs

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com