U Srbiji nagli preokret! Stiže hladnoća iz Sibira! Sa današnjih 20 padamo na nulu!

Bilo je divno dok je trajalo! Danas je poslednji lep, maltene prolećni, sunčan i topao dan u kom ćemo uživati ovog novembra, jer do kraja nedelje ulazimo u hladnoću pozne jeseni.

Meteorolozi kažu da nas očekuju hladnoća, mraz, ali i sneg. A sledeće nedelje biće i znatno hladnije od proseka za ovo doba godine.

O jučerašnjih i današnjih 15 do 20 stepeni u Srbiji, već sutra nas očekuje promenljivo oblačno vreme i hladnije u odnosu na prethodne dane, uz umeren do pojačan severozapadni vetar.

– Jutarnja temepratura biće od 4 stepena do 11, a maksimalna dnevna od 11 do 17 stepeni. Od četvrtka, pa do kraja sedmice, zadržaće se smena oblačnih i sunčanih intervala, uz dalji postepeni pad temperature. Maksimalne dnevne u četvrtak i petak biće oko 10 stepeni. U subotu od 5 do 10, a u nedelju oko 8. Jutarnje temeperature od četvrtka kretaće se od 7, pa će postepeno padati. U petak na 4 stepena, u subotu će biti slična temperatura, dok će u nedelju i ponedeljak ona biti 1 stepen, odnosno 0 – kaže za “Blic” Đorđe Đurić, meteorolog “Weather2umbrella”.

Od ponedeljka kiša i sneg

Đurić kaže da nam u ponedeljak sa juga stiže naoblačenje koje će doneti kišu i sneg.

– Tog dana će biti dosta hladno. Dnevna temepratura biće od 4 do 8 stepeni. Sigurno je da će u ponedeljak biti padavina na jugu i istoku Srbije. Uveče je moguć slab sneg. Nakon toga, sledeća dekada novembra biće dosta hladna, odnosno znatno hladnija od dosadašnjeg dela novembra. Imaćemo zimske temperature. One će se kretati tek koji stepen iznad 0 i to posle 20. novembra – objašnjava Đurić.

U Beogradu će danas biti sunčano i veoma toplo za ovo doba godine. Duvaće umeren, do pojačan jugoistočni vetar. Maksimalna temperatura biće 18 stepeni, dok se tokom večeri i noći očekuje prolazno naoblačenje, a vetar u skretanju na severozapadni – kaže on.

Drastični pad temperature

Govoreći o narednim danima, Đurić navodi da nas već sutra očekuje promenljivo oblačno vreme i hladnije u odnosu na prethodne dane, uz umeren do pojačan severozapadni vetar.

– Jutarnja temepratura biće od četiri stepena do 11, a maksimalna dnevna od 11 do 17 stepeni. Od četvrtka, pa do kraja sedmice, zadržaće se smena oblačnih i sunčanih intervala, uz dalji postepeni pad temperature. Maksimalne dnvene u četvrtak i petak biće oko 10 stepeni. U subotu od 5 do 10, a u nedelju oko 8. Jutarnje temeperature od četvrtka kretaće se od 7, pa će postepeno padati. U petak na 4 stepena, u subotu će biti slična temperatura, dok će u nedelju i ponedeljak ona biti 1 stepen, odnosno 0 – navodi sagovornik “Blica”.

Jutarnji mrazevi i maksimalna dnevna oko nule

Prema sadašnjim prognozama, od ponedeljka će slabog snega biti uglavnom u planinskim predelima, mada će postojati uslovi da on ponegde padne i u nižim krajevima.

– Biće veoma hladno, jer će Srbija tokom treće dekade novembra biti pod uticajem ledene vazdušne mase iz Sibira. Od 20. novembra ujutru će biti mrazeva, a maksimalne temperature biće, tokom pojedinih dana, oko 5 stepeni, a ponegde koji stepen iznad 0. Istovremeno, iznad severnih i severozapadnih predela Evrope i Skandinavije nalaziće se snažan anticiklon, koji će omogućiti prodor ledenog vazduha iz Sibira, sa severoistoka prema jugu i preko našeg područja – kaže Đurić.

Sredozemno more će “odreagovati ciklonom”, kaže Đurić, i doneće Mediteranu obilnije padavine.

– U nešto blažem obliku one će zahvatiti uglavnom južne i centralne predele naše zemlje – ističe Đurić.

Izvor: Blic / Foto: Printscreen

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com