Stoltenberg lično pozvao Haradinaja! Evo šta je šef NATO pričao sa Ramušem

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da je lično, u telefonskom razgovoru, ponovio kosovskom premijeru Ramušu Haradiniju da transformacija KBS u vojsku dolazi u pogrešno vreme, da je protivna preporukama NATO članica i da može imati posledice po Kosovo.

On kaže da je lično zvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Haradinaja kako bi ih izvestio o zaključcima NATO ministarskog sastanka o Zapadnom Balkanu.

U saoštenju NATO se navodi da je Stoltenberg u tim razgovorima naglasio da i Beograd i Priština moraju da pokažu mir i uzdržanost i da izbegnu bilo kakve provokativne izjave ili akcije. Stoltenberg navodi da je u razgovoru sa Hardinijem govorio o planu Prištine da se krene u transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga i vojsku.

– Naglasio sam da takav korak dolazi u pogrešeno vreme, da je u suprotonosi sa preporukama mnogih NATO saveznika i da može imati negativne posledice po kosovske evroatalnstke integracije – navodi Stoltenberg.

On dodaje da je Hardiniju ponovio i stav NATO da će, ukoliko se promeni mandat KBS, Alijansa morati da preispita nivo svog angažmana sa bezbednosnim snagama Kosova.

– Takođe sam razgovarao sa predsednikom Vučićem o potrebi spuštanja trenutnih tenzija – kaže Stoltenberg, navodi se u saopštenju.

Generalni sekretar NATO dodaje da je i Vučića i Haradinija podsetio da je dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jedini način za trajni mir i stabilnost u regionu.

– NATO ostaje posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu kroz svoju misiju KFOR koja ima mandat Ujedinjenih nacija – zaključio je Jens Stoltenberg.

IZVOR: Tanjug, Republika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com