Situacija na KiM složena, Priština nestabilnost širi na ceo region

U prethodnom periodu imali smo različite poteze prištinskih organa, koji izazivaju zabrinutost kod Srba, jer im je ugrožena bezbednost – izjavio je Nebojša Stefanović.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas u Lučanima da je situacija na Kosovu i Metohiji veoma složena i da Srbija neće dozvoliti da bilo ko, kršenjem ljudskih prava i sloboda i međunarodnih sporazuma, pokuša da iseli Srbe iz naše južne pokrajine.

– Situacija je veoma složena. U prethodnom periodu imali smo različite poteze prištinskih organa, koji izazivaju zabrinutost kod Srba, jer im je ugrožena bezbednost – rekao je Stefanović novinarima na završetku posete opštini Lučani.

Stefanović je ukazao da Priština, mimo Briselskog sporazuma, najavljuje formiranje Vojske, za koje ne postoji nikakva saglasnost Srba.

Najteža moguća posledica, te odluke, kako je rekao, bila bi angažovanje tih paravojnih formacija na severu Kosova i Metohije, što je apsolutno nedozvoljeno, jer su za to potrebna dva kumulativna uslova.

– Briselskim sporazumom predviđeno je da je za to potrebna saglasnost NATO i saglasnost Srba. Svakako da saglasnosti Srba nema i takva vrsta najava uznemirava građana i čini da situacija bude napeta i da se faktički nestabilnost povećava ne samo na teritoriji naše južne pokrajine, već u celom regionu – rekao je on.

Stefanović je ukazao da je situacija sa snabdevanjem građana na severu Kosova jako teška zbog uvođenja taksi, kojima je prekršen CEFTA sporazum.

On je ponovio apel Evropskoj uniji i zemljama zapadne Evrope, koje imaju uticaja na Prištinu, da ne samo rečima, već i konkretnim delima olakšaju i omoguće da život Srba bude bezbedniji.

– Mi ne smemo da dozvolimo da ostanemo nemi, moramo da budemo snažno uz svoj narod i ne smemo da dozvolimo da bilo ko kršenjem njihovih prava i sloboda i kršenjem međunarodnih sporazuma pokušava da ih iseli sa Kosova i Metohije. Naša zemlja ostaje posvećena toj borbi, niti ćemo da odustajemo, niti ćemo da popuštamo, niti ćemo da uzmičemo. Naš posao je da se borimo i tako ćemo i raditi – zaključio je Stefanović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *