Aleksandar Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i Zapadnog Balkana

Pozivnice za radni ručak dobili su Aleksandar Vučić, Milo Đukanović, Hašim Tači, Zoran Zaev, Denis Zvizdić i Edi Rama

Posle sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu i Metohiji u Njujorku, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, danas stiže u Briselu na sastanak koji je organizovala šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Pozivnice za radni ručak dobili su Aleksandar Vučić, Milo Đukanović, Hašim Tači, Zoran Zaev, Denis Zvizdić i Edi Rama.

Sastanak će početi oko 13.30, kako je najavljeno, a glavne teme će biti dešavanja u regionu s obzirom na tenzije koje vladaju mesecima, pre svega između Beograda i Prištine. Razgovaraće se i o ostvarenom u 2018, kao i o predviđanjima za 2019.

Kada je reč o evrointegracijama, Evropska komisija je još u februaru usvojila strategiju za Zapadni Balkan i u njoj je naznačeno da sve zemlje imaju evropsku perspektivu. Naglašeno je, međutim, da će brzina približavanja zavisiti od pojedinačnih zasluga i konkretnih rezultata. To je rečeno i u maju, na samitu EU i lidera Zapadnog Balkana, prvom takvom skupu posle 15 godina.

I Briselu je i premijerka Ana Brnabić, koja će zajedno sa Vučićem imati sastanak s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom. Večeras će imati sastanak i sa predsednikom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom.

Sastanak sledi dan posle još jednog pisma EU Ramušu Haradinaju, u kojem navode da je ugrozio napredak postignut u dijalogu. Upozoren je da je povukao poteze koji ugrožavaju do sada postignut napredak i da format pregovora treba da ostane kakav jeste, tj. da Prištinu predvodi Hašim Tači.

– Na poziv Mogerinijeve, na tom sastanku će učestvovati premijeri Albanije, BiH i Makedonije kao i, predsednik Crne Gore, Hašim Tači i ja. Svoju slavu, Svetog Nikolu, ću provesti tamo, kod Mogerini. Čudan poziv smo dobili – trojica predsednika, trojica premijera. Valjda je to način da se nekako spoje Beograd i Priština, ali tema će biti ceo region, valjda i CEFTA – rekao je on u intervjuu datom uoči odlaska u SAD.

(Telegraf.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com