Stav Brisela je jasan: Povucite mere! Mogerini na konferenciji sa Brnabić ponovila poruku Prištini

Opredeljenost Srbije za normalizaciju odnosa sa Kosovom jedan od ključnih elemenata napretka u pregovorima o pridruživanju

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je danas u Briselu da je optimistična kada je reč o evropskoj budućnosti Srbije i da Srbija, uz saradnju sa Briselom, može još brže da napreduje na tom putu, sprovodeći reforme.

Mogerini je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Anom Brnabić, posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između Srbije i EU, podsetila da je proces pridruživanja zasnovan na tome da Srbija sprovodi neophodne reforme.

Mogerini je pozdravila ličnu opredeljnost i angažovanost premijerke na tom planu, izrazivši uverenje da će to doprineti daljem napretku u ključnim oblastima- vladavini prava, sudstvu, slobodi govora…

Takođe je naglasila da je opredeljenost Srbije za normalizaciju odnosa sa Kosovom jedan od ključnih elemenata napretka u pregovorima o pridruživanju.

Osvrnula se i na dodatne takse koje je uvela Priština na robu iz Srbije i BiH, rekavši da je stav EK od početka bio jasan – da se tim merama krše Cefta i SSP, i da Priština treba da povuče te mere.

Rekla je i je Srbija važan partner EU kada je reč o vojnim i civilnim misijama u Maliju, Centralnoafričkoj Republici i Somaliji.

Kada je reč o spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, ona je izrazila očekivanje da Srbija prilagodi svoju spoljnu politku.

– Optimistična sam kada je reč o evropskoj budućnost Srbije i verujem da zajedničkim radom Srbija može da napreduje još brže – zaključila je Mogerini. Predsednica Vlade Srbije je ponovila da je glavni prioritet spoljne politike Srbije – pridruživanje EU.

Podsetila je da je trenutno otvoreno 16 poglavlja, a dva privremeno zatvorena, navodeći da Srbija nije frustrirana zbog broja otvorenih poglavlja niti tempo kojim taj proces ide.

Istakla je da Srbija može da bude još efikasnija u refomama koje sprovodi pre svega zbog svojih građana.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com