Putin i Vučić posetiće Hram Svetog Save: Detalji posete predsednika Rusije Srbiji

Detaljni plan posete ruskog zvaničnika još se utvrđuje. Predsednik Rusije Vladimir Putin tokom posete Srbiji, 17. januara, sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem posetiće Hram Svetog Save na Vračaru, pišu “Novosti”. Detaljni plan posete ruskog zvaničnika još se utvrđuje, a prema informacijama lista, postoji mogućnost da Putin poseti i jedno mesto izvan Beograda.

Još se navodi i da Putin priprema najmanje 20 strateških sporazuma sa našom državom, vrednih nekoliko stotina miliona evra koji se odnose na ulaganja u infrastrukturu, energetski sektor, poljoprivredu, odbrambeni sistem, obrazovanje i turizam.

Među njima trebalo bi da se nađu ugovori o izgradnji železničkih koridora, priključenje Srbije na gasovod Turski tok, isporuka tenkova T-72 i protivvazdušnih raketa, izvoz srpskih prehrambenih proizvoda u Rusiju.

Prema pisanju Novosti, neizbežna tema dvojice lidera biće perspektiva dijaloga sa Prištinom i razmatranje mogućnosti da se okonča kompromisnim rešenjem.

Prvi korak napravila je ruska kompanija “Gaspromnjeft” zahvaljujući kojoj je postavljen mozaik ispod glavne kupole Hrama.

Unutrašnje uređenje Hrama na Vračaru, prema okvirnom planu koji bi trebalo da potvrde i predsednici Putin i Vučić, trebalo bi da bude potpuno završeno do kraja sledeće godine.

Sredinom 2019. biće završena oltarska apsida, podovi i pojedine celine. U ovom stanju Hram Svetog Save dočekaće obeležavanje 800 godina samostalnosti SPC.

Radovi će zatim biti nastavljeni kako bi početkom 2020. crkva zasijala punim sjajem, pišu “Novosti”.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com