Cerar tražio od Srbije da se izjasni da li je za EU ili Rusiju, Dačić mu ekspresno odgovorio: Laktao da ugosti Putina, a sad nas proziva

Čudi me kako se Miro Cerar nije zapitao za evropsku budućnost Slovenije kada se njegova zemlja, ne tako davno, laktala da ugosti predsednika Rusije nudeći gostoprimstvo za istorijski susret sa Trampom – rekao je Ivica Dačić

Šef srpske dilomatije Ivica Dačić odgovorio je na izjavu slovenačkog kolege Mira Cerara koji je pozvao Srbiju da se izjasni da li je i dalje na evropskom putu posle poslednjih dešavanja: posete ruskog predsednika Vladimira Putina i protesta u Beogradu, prenele su Novosti.

– Čudi me kako se Miro Cerar nije zapitao za evropsku budućnost Slovenije kada je 2016. u Vršiču stajao mirno pored Vladimira Putina ili kada se njegova zemlja, ne tako davno, laktala da ugosti predsednika Rusije nudeći gostoprimstvo za istorijski susret sa Trampom? A da ne govorimo kakav je udarac za evropske vrednosti Slovenije to što Srbi ni dan danas tamo nemaju status nacionalne manjine, iako su najbrojnija zajednica, niti pravo da se školuju na svom jeziku – izjavio je Dačić.

Cerar je pred Odborom za spoljnu politiku slovenačkog parlamenta rekao da se članice EU pitaju šta se događa u Srbiji:

– Sama poseta Putina ne znači da se Srbija udaljava od svog evropskog puta, ali pojačana saradnja sa Rusijom i unutrašnja dešavanja, koja se graniče sa političkom krizom, onemogućavaju sprovođenje efikasnih reformi – izneo je svoju zabrinutost Cerar.

On je izneo i očekivanja da će slovenački predsednik Borut Pahor, koji dolazi u posetu Srbiji 28. i 29 januara, otvoriti ove teme u razgovoru sa šefom naše države Aleksandrom Vučićem.

Dačić sve ove poruke Cerara vidi kao autogol Slovenije i to upravo pred dolazak Pahora:

– Naročito kad govori o nekoj navodnoj političkoj krizi u Srbiji, a u Sloveniji su jedva formirali Vladu. Nadam se da se Cerar samo loše izrazio. Cerar je rekao i da šta god Srbija bude odlučila, to će biti njena nezavisna odluka, ali je “savetovao” Beograd da veće napore uloži u pronalaženju rešenje za Kosovo kroz dijalog, ukoliko želi da bude faktor stabilnosti na Balkanu – rekao je Dačić.

(Telegraf.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com