U 200 srpskih sela uopšte nema ljudi! Preko 1.200 je u fazi nestajanja

Da li će u srpskim selima na kraju ostati ijedan žitelj? Činjenica je da se gotovo u svim gradovima i selima beleži pad broja stanovnika.

U 200 sela više uopšte nema ljudi, a 1.200 sela je na ivici nestajanja, kažu podaci kojima raspolažu demografi. Ako neko na vreme ne otvori oči pred ovim problemom, u narednih 15 godina nestaće svako četvrto selo u Srbiji, tvrde oni.

U Srbiji ima 4.709 sela. Mnogima od njih ne predviđa se nikakva budućnost, a kamoli svetla. Različita istraživanja koja su sprovedena na području Srbije, ukazuju na to da je trenutno stanje po selima alarmantno.

Zabrnjivajuće je i to što se u onim koja koliko toliko funkcionišu, drastično povećava prosečna starost stanovnika. Migracija iz sela u gradova pokrenuta je za vreme socijalizma, a taj trend se nastavio do danas. Od 1950. do 2000. godine iz sela u gradove je prešlo osam miliona stanovnika, prema podacima za SFRJ. Sela su došla do tačke propadanja i nestajanja.

Da je situacija u srpskim selima poražavajuća, svedoče i stalne kritike građana, koji putem društvenih mreža pokušavaju da ukažu na loše demografske podatke.

Svedoci smo da mnoga sela nemaju prodavnice, ni asfaltirane puteve, a slična situacija je i sa zdravstvenim ambulantama.

Poštu nema čak 2.000 sela, a 2015. godine 173 osnovne škole imale su po jednog đaka.

U Srbiji je trenutno više od 200 sela bez ijednog stanovnika mlađeg od 20 godina, a mnoga sela nemaju vrtiće i škole.

Mnogi smatraju da je jedino preostala borba da se sačuvaju varošice koje su pred nestajanjem.

Podsetimo, Republika Srbija raspolaže sa 5.097.000 hektara polјoprivredne površine ili 0,59 hektara po stanovniku. Od toga 4.224.000 hektara su obradive površine ili 0,47 hektara po stanovniku.

Na kraju, postavlja se se pitanje – da li se proces nestajanja sela može zaustaviti i da li je povratak na selo uopšte moguć ili je bitka odavno izgubljena?

Izvor: Espreso.rs Foto: You tube printsrkin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *