Produženje raspusta? Ministarstvo zdravlja preporučuje da se đaci još ne vraćaju u škole zbog gripa

Ministarstvo zdravlja zbog epidemije gripa dalo je preporuku za produženje raspusta, saznaje “Blic”. Đački raspust prema prvobitnom planu trebalo bi da traje do 18. februara, a da li će početak nastave biti prolongiran, zavisi od škole do škole.

Kao što je “Blic” pisao, već je odlučeno da će đacima u Užicu raspust biti produžen do 22. februara, upravo zbog epidemije gripa u ovom gradu. Naime, epidemiolozi su izrazili bojazan da će se virus gripa koji je u prvim mesecima 2019. godine pogodio Srbiju još više proširiti u kolektivima, odnosno kada se deca vrate u škole.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar predložiće na današnjoj sednici Vlade Srbije da se zimski raspust za osnovce i srednjoškolce produži za još nedelju dana.

On je za TV Pink rekao da se na taj korak odlučio na predlog struke, epidemiologa, koji procenjuju da će u narednom periodu biti još više obolelih od gripa, a da je među pacijentima do sada bilo najviše dece.

“Velika većina pacijenata koji su umrli imala je udružene bolesti, hronične bolesti – dijabetes, povišen pritisak. Zdravstveni sistem je spreman, dovoljni respitratora, dovoljno leka tamiflu”, pojasnio je ministar.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Batut” do sada je od gripa obolelo 104.867 pacijenata, a preminulo je 29 pacijenata.

Izvor: Blic / Foto: Printscreen

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com