Tači dao reč Amerikancima! Sprema pravi politički udar u Prištini: “Haradinaj ima 30 dana!”

Hašim Tači obećao je Amerikancima da će Priština ukinuti takse, te da će se političke scene skloniti Ramuša Haradinaja u roku od mesec dana.

U razgovoru sa izaslanicima Donalda Trampa, koji su u Prištini razgovarali sa albanskim političkim predstavnicima, Tači je dao besu da će Priština ispuniti sve zahteve SAD, uključujući nastavak dijaloga sa Beogradom.

– Tači je ponovio da Priština ni po koju cenu i ni pod kojim okolnostima neće dopustiti da odnosi i posebno prijateljstvo sa SAD bude narušeno – saopšteno je iz Tačijevog kabineta.

Pored Tačija, na sastanku sa Džonom Eratom i Vilijamom Berklijem, američkim zvaničnicima Nacionalnog saveta za bezbednost, Fatmir Ljimaj potvrdio je spremnost da postupi po nalogu SAD, dok je Špend Ahmeti negirao Tačijevu tvrdnju da je i on obećao poslušnost Trampovim ljudima.

Inače, razgovorima je prisustvovao i Haradinaj, ali je on demonstrativno napustio sastanak posle sat vremena.

Ozbiljnost namere da Haradinaja pusti niz vodu, Tači je pokazao i time što je posle sastanka sa Amerikancima iste noći otišao u kuću Ise Mustafe da dogovori novo formiranje većine i rušenje Haradinaja sa mesta premijera.

– Ako bi došlo do prekombinovanja vlade, od 39 mandata, koliko ima koalicija oko DPS (Tači), Alijanse za budućnost Kosova (Haradinaj) i Inicijative za Kosovo (Ljimaj), aktuelnom tzv. predsedniku privremenih institucija pripalo bi 22, čim bi imao mogućnost da sa Mustafom, ali i onih 12 poslanika koji su se odvojili od Samoopredeljenja, manjinama koje imaju 20 poslaničkih mesta i samostalnim poslanicima sruši Haradinaja – objašnjavaju izvori iz Prištine.

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun kaže da Tači može da prekombinuje političku scenu bez ikakvih problema jer su se međunarodnoj zajednici smučile njihove igrarije.

– Tači i Mustafa su mogli to da urade i pr, ali se sada očigledno plaše mogućih sankcija Zapada, posebno SAD. Oni mogu odmah da ukinu takse, samo da odluče. Haradinaj neka manevarski prostor, politički je mrtav – tvrdi Drecun.

Izvor: Srbijadanasa.com / Foto: Printscreen

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com