JAPANSKI EKSPERTI O RUSKOM SISTEMU S-400: Rusi rade na novoj raketi dometa 500km?

Japanski medij Jbpress objavio je tekst u kome se govori o svim prednostima ruskog PVO sistema S-400. NJega karakteriše veliki domet i sposobnost primene različitih tipova raketa što ga čini trenutno najboljim sistemom PVO u svetu. „Trijumfi“ se u punoj borbenoj gotovosti raspoređeni na ruskom Dalekom Istoku i Kini, gde ni američki borbeni efektivi ne bi puno pomogli u slučaju veće eskalacije u ovom delu sveta.

Ruski raketni sistem S-400 „Trijumf“ se u osnovnoj konfiguraciji sastoji iz osmatračkog radara velikog dometa, komandnog punkta, nišanskog radara i transportno-lansirnih jedinica. Takođe, u sastavu kompleksa se nalaze logističke mašine za punjenje raketa, elektrostanica i druga pomoćna oprema. Kompletna tehnika je razmeštena na mobilnim platformama-točkašima-prenosi internet portal RG.

Pretpostavlja se da osmatrački radar koji se nalazi u sklopu kompleksa može jednovremeno da prati oko 80 ciljeva, i da na njih navodi rakete. Danas je to najsavremeniji raketni sistem PVO na svetu, piše autor ovog teksta DŽon Kitamura.

Lansirne jedinice u sastavu kompleksa mogu da upotrebljavaju nekoliko tipova raketa klase „zemlja-vazduh“, koje su namenjene različitim tipovima ciljeva. Raketa 40N6 je novi projektil velikog radijusa dejstva, pomoću koje se mogu obarati i balističke rakete srednjeg dometa. Postoje informacije da ruski raketni konstruktori razvijaju novi tip rakete za sistem S-400, koji će moći da obara ciljeve na daljinama i do 500km.

Bateriju raketnog sistema S-400 čine četiri transportno-lansirne jedinice sa po četiri rakete u svakoj od njih. Dve baterije obrazuju divizion, a dva diviziona raketni puk. Nišanski radar pomoću kojeg se rakete navode na cilj može istvoremeno da koordinira rad 12 transportno-lansirnih jedinica ili 48 raketa.

Raspoređivanjem raketnih pukova opremljenih sistemima S-400 na granicima Istočne Evrope, u Siriji i na Dalekom Istoku, obrazovan je neporobojni bedem za ratna vazduhoplovstva poteecijalnog neprijatelja i to od Sredozemnog mora, pa sve do Arktika. S-400 pokriva i Vladivostok, gde se nalazi glavni štab Tihookeanske flote. Dalje, sa ovim sistemima su značajno ojačane istočne ruske granice kao kontra-teg američkoj avijaciji koja se može pojaviti iz pravca Japanskog mora.

Izvor: Bog-rata.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com