Đilas: Od sutra celodnevna “dežurstva” ispred Predsedništva Srbije

Savez za Srbiju je najavio da će od sutra, kada bude završen žalbeni proces za uhapšene đake i studente na protestima, ako oni ne budu pušteni, nastaviti mirne proteste koje će intenzivirati i organizovati stalna dežurstva ispred Predsedništva.

Oni su zatražili od predsednika Srbije Aleksandra Vučića do donese odluku o aboliciji odnosno amnestiji za decu koja su uhapšena i koja se nalaze u zatvoru u Padinskoj Sekli na odluženju kazne od 30 dana da bi mogla da završe školsku godinu.

Predsednik Srbije, inače, u međuvremenu je naložio nadležnim organima da oslobode sve učesnike protesta koji su prekršajno kažnjeni, a od abolicije izuzima samo one koji su na protestima nosili testeru i koji su napadali policajce.

Predstavnici SzS su odbacili tvrdnje da je ulazak u RTS bio planiran i da su izazvali nasilje tvrdeći da je policija izazvala haos i da su učesnici protesta bili legitimisani, tučeni i privođeni.

Smatraju da je za sve što se desilo u prethodna dva dana odgovoran predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Lider SzS Dragan Ðilas je rekao da će već sutra imati određene akcije u Beogradu, kao i da će se učesnici protesta Jedan od pet miliona okupiti u sredu u Grockoj ispred opštine kako bi se razrešio predsednik opštine Dragoljub Simonović koji je osumnjičen da je naložio paljenje kuće novinara.

Na konferenciji su bili prisutni lideri SzS i vođe protesta Jedan od pet miliona, osim Vuka Jeremića i Boška Obradovića koji je bio odsutan, kako su rekli, zbog političkih obaveza.

Iako je, kako su ranije najavili, danas u 15 sati istekao rok koji je dat vlastima da uhapšene puste na slobodu ili će se okupiti ispred MUP-a u Ulici Despota Stefana, oni su rekli da će sačekati da prođe žalbeni proces koji traje 24 sata, tako da će se o puštanju na slobodu sutra odlučivati.

Na pitanje novinara da li će od sada politički lideri SzS biti organizatori protesta, Ðilas je kratko rekao da to sad nije bitno i zahvalio na pitanju.

IZVOR: Tanjug, Republika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com