Srbija danas bruji o Marićevoj emisiji: Vučić poslao jaku poruku Skotu zbog Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da ga je iznenadila izjava američkog ambasadora Kajla Skota da ne treba kriviti samo Prištinu.

Skot je rekao da je krivica za trenutne odnose Beograda i Prištine i odsustvo dijaloga na obe strane.

“Iznenađen sam izjavom Skota. Stani, čoveče. Kažu da prevaljujemo krivicu. Reci, šta je naša krivica?”, rekao je Vučić u emisiji “Ćirilica”.

Na opasku novinara da su neki od Vučića tražili da hermetički zatvori prolaze ka KiM, odgovorio je da “sad ima za te pametnjakoviće pitanje. Znaju li oni da smo tako zatvorili naš narod na Kosovu, doveli u opasnost živote i snabdevanje naroda? Ili misle da smemo da donesemo zakon u kojem kažemo – ovaj ulaz odobren Srbima, a Albancima nije? Srbija takve zakone neće donositi”.

Predsednik Vučić izjavio je da su mu bivši, a i sadašnji visoki funkcioner Stejt departmenta, Ves Mičel i Metju Palmer, u razgovorima najviše zamerali i govorili da je “nekorektan” u kontekstu dijaloga s Prištinom zbog toga što, zahvaljujući angažovanju Srbije, pojedine zemlje povlače priznanje nezavisnosti Kosova.

Vučić je upitao da li su SAD zamerale i Prištini kada je Madagaskar priznao nezavisnost Kosova, a sada, primećuje, zameraju kada Madagaskar povlači priznanje.

“Mičel i Palmer u našim razgovorima nisu bili nekorektni, već kažu ‘dajte, razgovarajte s ljudima iz Prištine i postignite rešenje’, ali sam se s njima svaki put posvađao, jer kažu ‘ti si nekorektan, što priznanje Kosova povlače zemlje'”, preneo je Vučić za TV Hepi.

Predsednik ističe da SAD pozivaju zemlje da ne povlače priznanje, a da su ga u to uverili, kaže, i predstavnici Dominikanske Republike i Surinama, koji su mu pokazali cirkularno pismo u kojem se od njih traži da ne povlače priznanje KiM.

Vučić je upitao kako je to Srbija nekorektna i ponovo ukazao na niz neodgovornih odluka Prištine, među kojima su, navodi, anticivilizacijske takse, koje su, kaže neprimerene za 21. vek, kao i platforma koja nije za dijalog, već protiv njega.

“Molio sam (šeficu diplomatije EU) Federiku Mogerini da im ne dozvole da izglasaju tu platformu, dobili smo nacrt platforme šest meseci ranije, upozorio sam ih, oni su mi rekli da neće doći do toga. Priština je ipak izglasala”, ukazao je Vučić.

Ukazao je i na to da Zajednica srpskih opština još nije formirana na Kosovu, a da su čak izglasali i takozvanu kosovsku vojsku, koja je, podseća predsednik, u suprotnosti čak i sa “kosovskim ustavom”.

Upitan da li planira da intenzivira saradnju sa SAD i, možda, posetu Americi, Vučić je istakao da nikada ne moli za susrete.

“Čekam poziv za Ameriku. Kada dođe poziv, ići ću”, rekao je Vučić.

Izvor: Alo.rs / Foto: Printscreen

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com