500 albanskih vojnika stiže na Kosovo! KFOR ubeđuje da je sve pod kontrolom, Britanci upozoravaju na nemire!

Kontingent vojnika iz Albanije koji bi trebalo da bude upućen na Kosovo i Metohiju brojaće između 300 i 500 vojnika!

Prema diplomatskim izvorima Blica iz Prištine, politička odluka u NATO je doneta, međutim operativna – nije. To praktično znači, da je još uvek otvoreno pitanje kada će i u koji deo KiM biti upućeni pripadnici NATO iz Albanije.

I dok se čeka operativna odluka, koja bi značila i zeleno svetlo za upućivanje albanskih vojnika na Kosovo, nekoliko njih se pre dva dana prošetalo glavnom ulicom Severne Mitrovice.

Grupu su mahom činili pripadnici Kfora iz evropskih zemalja. Srpski izvori sa KiM prenose da su, međutim, u grupi bili i vojnici u uniformama sa crnogorskom zastavom.

Kfor je preksinoć, po odlasku albanskih vojnika sa severa KiM, saopštio da to nije bila provokacija, već izviđačka aktivnost grupe oficira NATO u pratnji Kfora i da nema razloga za uznemirenje.

– Ovo nije provokacija, već zajednička aktivnost NATO, a prisustvo četiri albanska oficira ne bi trebalo nikoga da iznenade jer je Albanija član NATO već deset godina. Osim toga, trebalo bi da bude poznato da Albanija takođe doprinosi misiji Kfora – navode u NATO.

Neobično uputstvo
Dok Kfor navodi da se na severu izaziva neosnovana zabrinutost među stanovništvom i poručuje da je situacija na severu, kao i širom Kosova, “apsolutno pod kontrolom i da nema nikakvih naznaka ili dokaza o mogućim nemirima ili nasilju”, Nemačka i Britanija izdale su neobično upustvo.

Ambasada Velike Britanije u Prištini i nemačko Ministarstvo spoljnih poslova savetovali su svojim građanima da ne putuju na Kosovo i da izbegavaju putovanja u opštine na severu osim kada je to neophodno.

– U stvarnosti nema razloga za brigu niti straha od bilo čega – navodi Kfor.

U saopštenju se ističe da Kfor nastavlja da bude nepristrasno posvećen svom mandatu datom od UN kako bi zaštitio sve ljude na Kosovu: “Svi se moraju osećati bezbednije kada Kfor sprovodi vežbe i kreće se po Kosovu”.

IZVOR: blic.rs, Republika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com