Nato razmešta moćno oružje nadomak Srbije: Rusija odmah reagovala

Rusija ima pitanja o ciljevima tog razmeštanja, rekao je novinarima zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

– Imamo pitanja zbog čega se razmešta sistem THAAD i u čemu se sastoji modernizacija objekata u Rumuniji – rekao je Gruško.

Prema njegovim rečima, Moskva je na svim političkim nivoima dosad govorila o tome da je razmeštanje protivraketa na objektima u Rumuniji namenjeno isključivo pariranju raketnim pretnjama izvan evroatlantskog regiona i da “te rakete po svojim karakteristikama nisu sposobne da presreću strateška sredstva koja postoje u naoružanju Ruske Federacije”.

– Nameće se pitanje o tome kakvi će radovi biti izvođeni na objektima u Rumuniji, jer je dobro poznato da Sjedinjene Američke Države danas rade na usavršavanju presretanja raketa, a mnogi više ni ne kriju to da američki PRO, uključujući evropski segment integrisan u NATO, mora da stekne sposobnost presretanja raketnih sredstava ruskog naoružanja – naglasio je diplomata.

Drugo pitanje u vezi s tim, kako je naveo Gruško, jeste koliko će dugo sistem THAAD biti u Rumuniji i kakve će funkcije on realno ispunjavati.

Ranije je evropska komanda SAD u Evropi saopštila da će, na zahtev NATO-a, ovog leta u Rumuniji postaviti sistem THAAD tokom tehničkih radova i modernizacije postojećeg kompleksa PRO “Egis ašor”

Govoreći o rastućoj aktivnosti NATO-a u Crnom moru Gruško je istakao da ona podriva međunarodnu stabilnost i da će Moskva reagovati na “adekvatan način”.

– Nedvosmisleno je negativno to što aktivnost u crnomorskom regionu ne doprinosi bezbednosti, već samo podriva regionalnu stabilnost. Razume se, mi ćemo preduzeti sve neophodne mere za neutralizaciju opasnosti povezanih s povećanom aktivnošću NATO-a u tom regionu. Pažljivo pratimo kako će se razvijati planovi Alijanse u vezi s jačanjem prisustva u tom regionu i reagovaćemo na odgovarajući način na to – rekao je Gruško na marginama zasedanja Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku Rusije.

On je dodao da je Moskva duboko uverena da se bezbednost u Crnomorskom regionu mora štititi pre svega saradnjom crnomorskih zemalja.

– To je Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju, u vojnoj sferi to je dokument o merama poverenja u Crnom moru. Nadamo se da će biti obnovljena delatnost grupe “Blek si fors” (Crnomorska vojno-mornarička grupacija za operativnu saradnju), koja je stvorena sa ciljem saradnje flota svih crnomorskih država – istakao je Gruško.

Izvor: Srbijadanas / Foto: Printscreen

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com