Vučića u Berlinu očekuju pritisci, zato su važni sastanci sa Putinom i Si Đinpingom

BEOGRAD – Predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Berlinu očekuju izuzetni pritisci u vezi sa Kosovom i Metohijom zbog čega su veoma važni i sastanci koje će u Pekingu imati sa predsednicima Rusije i Kine Vladimirom Putinom i Si Đinpingom, rekao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
“Ne očekuju se pritisci da se u Berlinu donese neki okvir o sadržaju sporazuma sa Prištinom, ali će svakako biti kulminacija pritisaka na Srbiju da nastavi dijalog bez obzira na to da li će Priština ukinuti takse ili ne”, rekao je Dačić za Pink.

On je naveo da je sastanak u Berlinu, koji organizuju nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, a na koji su pozvani lideri zapadnobalkanske šestorke, izazvao kontroverze u Evropskoj uniji i da je organizovan bez znanja Brisela, šefice evropske diplomatije Federike Mogerini i drugih članica EU.

Navodeći da Vučić trpi izuzetne pritiske, između ostalog i da se obustavi kampanja Beograda da druge zemlje povuku priznanje nezavisnosti Kosova, Dačić kaže da su veoma važni sastanci u Pekingu 25. i 26. aprila, zbog razgovora sa predsednikom Kine, koja je važan i jak saveznik Srbije, ali i Putinom.

Dačić je rekao da se u svetu često plasiraju dezinformacije da Rusija i Srbija imaju različite stavove po pitanju KiM i istakao da to nije tačno, navodeći da mu je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov juče ponovo rekao da će Rusija podržati svako rešenje za koje Srbija smatra da je u njenom interesu.

“Lavrov mi je rekao da će sastanak biti 26. aprila u 15.45, što pokazuje da i oni posvećuju izuzetno veliku pažnju tom sastanku”, rekao je Dačić.

Ministar je istakao i da je unutrašnja stabilnost u Srbiji važna zbog pozicije u pregovorima o Kosovu i dodao da se stvara slika da postoji politička neizvesnost, koja, ocenjuje, potkopava poziciju Beograda u pregovaračkom procesu sa Prištinom.

“Postale su lajt motiv negativne slike koje dolaze iz Beograda. Stvara se slika kao da u Srbiji postoji dilema ko ima, a ko nema podršku građana, i time se potkopava pozicija Srbije u pregovaračkom procesu”, rekao je Dačić.

On je, međutim, dodao i da je pozicija Srbije mnogo drugačija i bolja nego pre pet, šest godina, kada nas niko ništa nije pitao, već smo samo radili ono što drugi zamisle.

O delu opozicije: Zabrinuo bih se da me takvi vode…

Lider SPS je rekao da nije dobro što deo opozicije stalno najavljuje “radikalizaciju”, i dodao da bi se zabrinuo da ga lideri opozicije – takvi kakvi su – vode.

“Znate šta, i mi smo bili u opoziciji. Ali, niko nikad nije rekao – mi ćemo da uhapsimo, pa ćemo da upadamo…ja bih se zabrinuo da su mi takvi vođe u opoziciji”, istakao je Dačić.

Što ih je manji broj, oni izgleda treba da budu radikalniji, kazao je on u ironičnom tonu.

“Ali, to je već njihov problem”, rekao je on i dodao, parafrazirajući Tita, da “vlast koja ima ovakvu opoziciju, ne treba da brine za vlast”.

Povodom zahteva opozicije koji su izneti na protestu 13. aprila, a tiču se slobode medija, Dačić je rekao da nije video medijsku ravnopravnost dok je bivša vlast bila aktuelna.

“Ja nisam mogao na medije ni kad je DS bila na vlasti, a s kojima sam bio u vlasti, a zamislite kako je bilo opoziciji tada”, naveo je on.

Komentarišući govor lidera PSG Sergeja Trifunovića na mitingu prošle subote i spominjanja Mađara, Dačić je rekao:

“U nedelju je bila večera za (Viktora) Orbana koju je u Subotici organizovao predsednik Vučić. Morali smo da objašnjavamo čoveku zašto se spominju Mađari. Zamislite da stvarno nešto politički zavisi od njega”.

On je dodao da problemi koji postoje i ako postoje (između vlasti i opozicije) treba da se rešavaju dijalogom, u okviru institucija sistema.

Poslaćemo poruku snage i jedinstva

Dačić očekuje da će sa sutrašnjeg skupa u okviru kampanje “Budućnost Srbije”, koju je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić, biti poslata potpuno drugačija slika od one viđene na protestima dela opozicije okupljene u SzS koja je, kaže, u svet poslala lošu poruku i lošu sliku Srbije.

Dačić je pozvao sve građane da dođu sutra na miting u Beogradu i poručio da će sa tog skupa biti poslata poruka snage, jedinstva i budućnosti Srbije.

On je na TV Pink rekao da sutra treba pružiti perspektivu na koju mogu da računaju građani u narednom periodu.

“Zato mislim da će taj skup biti spektakularan i da će to biti jasna poruka svima u kakvom je političkom stanju Srbija, ko ma najveću političku podršku. Naša vladajuća koalicija nastavlja putem koji je opterećen raznim problemima”, kaže Dačić koji je i prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije.

Sutrašnji skup u Beogradu, navodi, biće jedan miran skup i dostojanstven odgovor za razliku od skupova dela opozicije na kojima se, dodaje, svaki put očekuju incidenti i svaki put njeni lideri najavljuju neku radikalizaciju.

“Oni misle što ih je manje to treba da budu radikalniji. To je njihov problem. Ako bih bio potpuno sebičan rekao bih da se uopšte ne menjaju, neka ostanu ovakvi kakvi jesu”, rekao je Dačić.

Na navode da vlast tera ljude da dođu na sutrašnji skup u Beogradu, Dačić kaže da je video te informacije da će “kao da broje ko je na poslu, ko nije na poslu”.

“Gde će da broje? Pa, gde njih ima? Nema ih toliko, to je jedna vrsta pritiska”, kaže on.

Povodom pisanja medija kako socijalisti moraju da dođu, Dačić kaže: “Nigde mi ne moramo da dođemo, nas niko ne tera da budemo na vlasti”.

Sam Vučić je rekao da ću se i ja obratiti na to skupu, navodi Dačić i dodaje da je zato normalno da na skup dođu članovi SPS.

“Oni misle da neko sada sve te ljude tera da glasaju za Vučića ili mene. Ne postoji taj sistem koji može toliko ljudi da natera. Ako Vučić ima više od 40 odsto podrške, ako smo mi imali na prošlim izborima 10, 11 ili 12 odsto, kada sve saberete i vidite da po svim istraživanjima javnog mnjenja ta najveća opoziciona struktura ima oko 10 odsto – njima fali 40 odsto da bi uopšte mogli da razgovaramo o nekoj politici”, navodi Dačić.

Povodom zahteva dela opozicije o izbornom sistemu, Dačić kaže da ne postoji taj izborni sistem koji bi mogao da od nekoga ko ima oko 10 odsto napravi da ima apsolutnu većinu.

“Imaju zahteve koji se tiče REM-a i medija, što pokazuje šta je njima najvažnije. Nisam video od njih, kada su oni bili na vlasti, neke velike želje da bude medijska ravnopravnost. Tada sam se žalio, nisam mogao da dođem u medije kada je DS bila dominantna iako sam bio na vlasti. Zamislite kako je tek bilo tadašnjoj opoziciji”, rekao je Dačić.

Kaže da drugi deo opozicije čak ima i više glasova nego što ima SzS, kao što su SRS i DSS, kao i LDP i LSV.

Dačić kaže da Dragan Đilas nije ni govorio da protestu opozicije prošle subote jer je rekao da smatra da lideri opozicije ne treba da govore.

“Čekaj, Đilas sve to finansira i organizuje, ako je to smatrao što im je dao uopšte da govore? Očigledno je da tu neko namešta političku situaciju za sebe. Iskoristili su kada je Tadić izašao da mu zvižde, a tek kako bi zviždali Đilasu. Ne treba da se zaboravi da je Đilas isključio Vuka Jeremića iz DS”, rekao je Dačić.

Dačić kaže da će sutra program početi u 16 sati koncertom Ace Luksa, u 17 sati biće koncert Riblje čorbe, a u 18 časova miting na kome će na kraju govoriti Aleksandar Vučić, nakon čijeg obraćanja će biti koncert Olivera Mandića.

Naveo je da su neki strani mediji prenosili direktno protest dela opozicije 13. aprila, i da će on pratiti da li će prenositi i sutrašnji skup.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com