Korektna i konkretna podrška Bugarske Srbiji

SOFIJA – Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je posle razgovora sa zvaničnicima u Sofiji, da Bugarska podržava evropski put Srbije na konkretan i korektan način, uključujući i otvaranje novih poglavlja, a da su za nas od posebne koristi iskustva te zemlje u korišćenju evropskih fondova.
Ocenivši da je poseta bila veoma dobra, “u pravom trenutku”, Joksimović kaže da je sa potpredsednicom bugarske vlade i ministarskom spoljnih poslova Ekaterinom Zaharijevom razgovarala o svim važnim procesima u EU pred izbore, i mestu politike proširenja u EU.

“Ministarska me je uverila da će Bugarska principijelno nastaviti da podržava politiku proširenja i da daje podršku EI Srbije. Najavili su da će podržati otvaranje novih poglavlja sa Srbijom do kraja juna”, rekla je Joksimović za Tanjug.

Ona je dodala da je Zaharijeva iznela i neke stvari iz bilateralnih odnosa oko kojih su postojala u prethodnom periodu otvorena pitanja a koja se tiču pitanja nacionale manjine, izbora za Savet nacionalnih manjina…

“U otvorenom razgovoru došli smo so zajedničkog stava da stalna linija bilateralne komunikacije i otvorenog dijaloga svakako dovodi do toga da sva otvorena pitanja na konkretan i korektan način mogu da se rešavaju. I u tom smislu je sastanak bio veoma koristan”, dodala je ona.

Kako je dodala, sa bugarskim zvaničnicima su razmotrena pitanja koja Srbiju čekaju na putu EI, ali i u dobrosusedskoj saradnji, koju je naša zemlja u poslednjih nekoliko godina uspostavila ne samo sa Bugarskom, već i sa Mađarskom, Rumunijom.

“U poslednjih mesec dana bila sam i u Rumuniji, Mađarskoj, i evo sad Bugarskoj, pokušavajući i uspevajući da postignemo zajednički dogovor oko toga da ovaj deo Evrope – jugoistočna Evropa, srednja Evropa mora da radi što više zajedno na različitim vrstama projekata, povezivanja, razmene iskustava”, istakla je ministar Joksimović.

Naglasila je i da Srbija uživa nepodeljenu podršku ovih zemalja kada je reč o nastavku evropskog puta.

“U trenutku kada različite poruke stižu iz EU, nekada i vrlo negativne, mislim da je za nas od izuzetnog značaja da imamo principijelnu i konkretnu podršku i od naših suseda koji su već članice EU”, rekla je ministar.

Sa potpredsednikom Vlade Tomislavom Dončevom razgovarala je o iskustvima Bugarske u korišćenju evropskih fondova.

Kako ističe, Bugarska je u početku kada je postala član Unije imala velike problema zbog male apsorbcije sredstava, a danas je podigla taj nivo iskorišćenosti sredstava na skoro 90 odsto.

“Dobro je što su sa nama podelili iskustva jer i greške su putokaz – kako da ne radite i šta da izbegnete, a mi se pripremamo za trenutak kada će mnogo veća sredstva od onih koja su nam danas dostupna kao kandidatu biti na raspolaganju”, naglašava Joksimović i dodaje da je vidljivo koliko je Bugarska radila pre svega na regionalnom razvoju, što je dobro iskustvo i za nas.

Posle prvih problema, Bugarska je danas zemlja koja najviše i najbolje koristi dostupna sredstva EU, napominje ona.

Dogovoreni su i konkretni oblici saradnje kroz inoviranje sporazuma o saradnji u oblasti evrointegracija i tehničke pomoći.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com