PEKING: Vučić se sastao sa Putinom, glavna tema Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se pre podne u Pekingu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a glavna tema razgovora je Kosovo, kako su obe strane najavile pre susreta.

Putin je na početku sastanka rekao da je zadovoljan ekonomskom saradnjom dve zemlje, te da mu je drago da mogu da razgovaraju o bilateralnim i regionalnim pitanjima.

Sastanku srpskog i ruskog lidera prisustvovali su i šef ruske diplomatije Segrej Lavrov, kao i srpski ministri, članovi delegacije koja boravi na forumu Pojas i put u Pekingu. Srpski predsednik čestitao je Putinu, obraćajući mu se na ruskom jeziku, veliki pravoslavni praznik, Vaskrs.

Inače, Vučić je juče razgovarao s kineskim predsednikom Sijem, kao i s Vang Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine.

U izjavi novinarima, nakon susreta s kineskim predsednikom, Vučić je preneo reči Sija da je malo zemalja i prijatelja u svetu koji otvoreno govore i prihvataju prijateljstvo s Kinom, poput Srbije, što potvrđuje koliko Kina ceni poziciju Srbije u bilateralnim odnosima dve zemlje i u okviru inicijative “Pojas i put”, koja podiže infrastrukturne i druge kapacitete zemalja učesnica.

Vučić je naveo i da očekuje da će predsednik Kine Si Đinping uskoro ponovo posetiti Srbiju. Predsednik je rekao da je sa šefom kineske države imao dobar razgovor, u veoma prijateljskom tonu.

“Predsednik Kine bio je veoma iskren u podršci teritorijalnom integritetu Srbije, a izrazio je i želju da se nastavi s dodatnim investicijama iz Kine u Srbiji”, rekao je Vučić, ne krijući koliko je zadovoljan razgovorima u Pekingu i dobrim vestima koje donosi u Srbiju.

Si je, takođe, dao zeleno svetlo za vojno-tehničku saradnju sa Srbijom. Vučić je preneo i da mu je Si rekao da nikada neće zaboraviti posetu Srbiji i smederevskoj železari.

Autor: Tanjug / R. E.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com