GEOPOLITIČKA BOMBA: Putinova odluka šokirala Zapad!

RAZMIŠLJAMO da dobijanje državljanstva Rusije po olakšanoj i ubrzanoj proceduri omogućimo ne samo stanovnicima Donjecke i Liganske Republike – izjavio je Vladimir Putin.

Pritom je precizirao: „Razmišljamo, zapravo, o mogućnosti da svim građanima Ukrajine omogućimo da pod istim uslovima zatraže i dobiju državljanstvo Ruske Federacije“.

Ruski lider ovu mogućnost – koja će sigurno izazvati uzbunu ne samo u Kijevu, nego i u Vašingtonu, Berlinu, Parizu, Londonu, Viljnusu, Rigi, Talinu i Varšavi – najavio na pres-konferenciji na kojoj je govorio o rezultatima svoje posete Kini.

Otkrio je pritom da su računice pokazale da bi davanje državljanstva onima koji žive u Donbasu Rusiju u narednih nekoliko godina koštalo oko 100 milijardi rubalja i naglasio: „To za tako nešto nije neka prevelika suma“.

Putin se osvrnuo i na probleme sa tranzitom ruskog gasa preko Ukrajine i ugovor o tome koji prestaje da važi naredne godine.

Prvo je ukazao da Ukrajina, zato što iz političkih razloga ne želi da u potrebnim količinama kupuje gas od Rusije, `plavo gorivo` plaća znatno skuplje i još laže da je to „reversni gas“ koji dobija iz EU:

„Ukrajina bi mogla dobijati od nas gas bar za četvrtinu jeftinije nego što ga nabavlja, a to ne čini iako životni standard njenog stanovništva katastrofalno pada. Kako i ne bi kada je cena grejanja poslednjih godina porasla 1400 odsto, a struje oko 1000 odsto. Sve uskoro može biti još i gore jer ako ne bude tranzita našeg gasa preko Ukrajine – neće biti ni snabdevanja gasom Ukrajine“.

Ovo poslednje je dodatno objasnio, rekavši:

„U Kijevu govore o `reversnom gasu`, a toga nema. Tranzitni gasovod za Evropu još iz vremena SSSR ima krakove za snabdevanje Ukrajine. Oni preko tih krakova uzimaju gas, a `revers` je izmišljotina. Ali, zamislite da prestane naš tranzit gasa za Evropu preko Ukrajine… E, tada bi Ukrajina ostala bez gasa. Neka o ovome razmisle umesto što se prave ludi“.

Izvor: intermagazin.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com